Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam forumowiczów.Dziś mój Rover odmówił posłuszeństwa.Sprawa jest tego typu iż rano odpaliłem auto i przejechałem ok 10 metrów w celu umycia gdy chciałem przestawić auto z powrotem na miejsce odpalił i za kilka sekund zgasł już nie chciał odpalić gdy kręci rozrusznik zapala się kontrolka od trakcji.Nie mam pojęcia co mogło się stać.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 23, 2015 13:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
JacekM po primo nie jeździ się na rezerwie - na dnie baku zawsze masz jakiś syf co przy konstrukcji diesla CR prowadzi do zgonu wtryskiwaczy.
Druga sprawa jak nie odpala (to pomijając już fakt, że możesz po prostu nie mieć paliwa...) jak poczytasz forum to znajdziesz informacje o pompce paliwa w zbiorniku (poniżej 1/4 zbiornika samochód gaśnie/nie odpala).
Co do ikonki trakcji to nie gaśnie ona dopiero po odpaleniu samochodu?...
Dobra ,,dziabie" jednak brak paliwa pierwszy raz mi się tak zdarzyło poprostu wskaźnik źle pokazuje
Nie mów, że źle pokazuje, skoro od dawna miałeś już rezerwę...
Warto się wystrzegać jeżdżenia na pustym baku. Dużo syfu może się dostać do silnika...Ja staram się tankować maksymalnie 55l pod korek.
Nalej tego paliwa tak, aby wskaźnik podniósł się nad 1/4. Wtedy zanim zaczniesz kręcić to kilka razy włącz zapłon odczekaj aż ustanie praca pompy, wyłącz zapłon i ponów procedurę kilka razy (3-4). Potem odpal. Jak odpali, to już wiesz co się stało. A zanim zaczniesz cokolwiek robić to posłuchaj czy pompy pracują zarówno ta w baku jak i ta na ścianie grodziowej (o ile auto jest starsze niż 2005r.)
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Mam nauczkę teraz nie dopuszczę do takiego stanu paliwa dzięki Panowie,a co do wskazań to po przekręceniu kluczyka wskazówka podnosiła się ok 3 mm nad diodę i komputer pokazywał 38 km więc myślałem że paliwo jest,a kontrolka od trakcji zapalała się w momencie kręcenia rozrusznikiem,no nic ważne że odpalił.
Jak ci trakcja zapala się przy odpalaniu to sprawdź masę która jest przykręcona do klemy śrubą i/lub masę na pompie ABS bo miałem przypadek że nie odpalał przez słabo dokręconą tą śrubę i był właśnie objaw zapalania się kontrolki TC przy kręceniu rozrusznikiem. Możliwe że akumulator już słaby i będzie podobnie
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Wto Lis 24, 2015 13:17
JacekM napisał/a:
gdy kręci rozrusznik zapala się kontrolka od trakcji.
JacekM, jak kręci rozrusznik ?, czy jak dasz na zapłon ? .Bo jak po przekręceniu kluczyka już na zapłon ,to jest dobrze .Układ sprawdza wtedy przez kilka sek. żarówkę. Włącz zapłon ( poz II ) , poczekaj 5 sek i odpalaj , napisz jak było.
Ta trakcja zapaliła się tylko wtedy jak już kręcił rozrusznik i był brak tego paliwa ale teraz już jest ok i się nie zapala nigdy wcześniej tak nie było.A jeśli chodzi o przewód od masy to zgadza się jest troszkę luźny przy akumulatorze po wymianie na nowy w tym roku lekko luźna jest klema mam nową i muszę ją wymienić.
Może to klasyczny problem CAN'a. Trakcja się włączyła bo zgubił połączenie, także przez niskie lub nieprawidłowe zasilanie. Popraw klemy, styki masowe i upewnij się, że Twoje aku jeszcze żyje.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum