Wysłany: Sro Sty 06, 2016 20:01 [R216] Zawieszanie się obrotów
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
Ma pewien problem z obrotami w moim Roverze, szykałem odpowiedzi w inych wątkach ale nic podobnego nie znalałem.
Problem polega na tym, że po przejechaniu dłuższego odcinka ze stałą prędkością i np. zatrzymaniu się obrotu po wciśnięciu sprzęgła pozostają na 1500-2000. Czasami jest tak, że po chwili spadną i jest ok a czasami utrzymują się przez dłuższy czas. Są też momenty że jest wszystko wporzadku.
Z góry dzięki za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 06, 2016 20:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W roverkach tak bywa. Winowajcą jest zawieszający się silniczek krokowy odpowiedzialny za utrzymywanie wolnych obrotów, czasem winna jest przepustnica.
Na początek sprawdź ręcznie czy przepustnica pracuje bez zacięć i sprężyna dobrze działa. Jeśli linka jest napięta poluzuj ją.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Jeżeli chodzi o przepustnice to poruszając ją palcami zawsze wraca bez problemu na swoje miejsce. Silniczek krokowy czyściłem, czy problemem może byc uzycie złego smaru do nasmarowania silniczka?
Z tym że to musi chwilowo poczekać, rover wylądował u mechanika z brakiem kompresji na ostatnim cylindrze i ucieczką oleju, aż boje się pomyśleć co się tam zadziało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum