Wysłany: Sob Lut 06, 2016 15:10 [R75] Problem z lewa przednia szyba
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam, mam proble z lewa przednia szyba, mianowicie:
po nacisnieciu przycisku szyba opada w dol bez problemowo, problem zaczyna sie dopiero wtedy gdy chce podniesc szybe,
gdy naciskam przycisk by podniesc to szyba troszke sie podnosi i zatrzymuje, i zeby zamknac szybe to musze impulsywnie naciskac ten przycisk.
Miał moze ktos juz taki problem, albo wie jak go rozwiazac?
(bylem u znajomego elektryka z tym i mowił ze zle zaprogramowana jest ta szyba ale nie potrafil tego zrobic bo pierwszy raz mial do czynienia z roverem 75)
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 06, 2016 15:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co masz na myśli z tą krańcówką? Ja miałem podobnie, jak mróz był, teraz już się zamyka ok, ale ewidentnie szyba od kierowcy idzie z mozołem, pozostałe lekko. Mam silniczek w zapasie, może już czas?
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
Jesli ma ramkę z krańcówką to prawdopodobnie była aktywna funkcja zamykanie na raz. Jeśli gdzies pojawiła sie przerwa w obwodzie to dla bezpieczeństwa bcu nie pozwala zamknąć na raz i trzeba skokowo, takie zabezpieczenie co by sobie palców nie poucinać.
Jak kolega wyżej wspomniał sprawdzić połączenia lub przeprogramować ustawienia modułu BCU
Krańcówka - czyli tzw. ANTI TRAP - czujnik przycięcia. Znajduje się w tym elastycznym plastiku na ramce okna. Musisz zobaczyć czy kabelek nie ugnił albo nie padł ten czujnik. Masz dwa sposoby rozwiązania problemu. Albo naprawisz połączenie - kabel lub wymienisz ramkę z czujnikiem - albo wyprogramujesz opcję podnoszenia okna jednoklikiem.
Niektórzy wstawiają też rezystor, który oszukuje BCU
Tylko nie wiem jak im to działa - mi nie chciało
W załączniku masz obrazek z RAVE'a.
Kolor kabla, którego musisz szukać oraz złącze 54 pinowe w BCU (PIN 20).
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum