Po pierwsze w samochodzie nigdy nigdzie nie wystąpi -12V mierzone względem masy.
Po drugie miałeś sobie zmierzyć gdzie idzie stały sygnał 12V z aku (Pin26) a gdzie idzie sygnał po stacyjce (Pin1). Patrząc na wtyczkę jeden jest u góry po prawej a drugi na dole po lewej. Na 200% nie są to żadne czarne przewody. Może być biały/różowy a z drugiej różowy/fioletowy/zielony/brązowy. Nie znam wszystkich kombinacji.
Czarne przewody to praktycznie zawsze GND a nie 12V
W internecie jest pełno pinoutów tej wtyczki wystarczy chwilę popatrzeć i już wiesz o co chodzi, dla pewności sprawdzić jeszcze miernikiem bo kolory kabli są różne względem modeli.
Od początku chcesz żeby poprowadzić cię za rączkę nie wykazując przy tym minimum własnego zaangażowania.
Mam wręcz nadzieję że podpinanie na ślepo przewodów szybko poskutkuje zwarciem stałego 12V ze stałą masą i tak zakończy się żywot tego modułu
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 07, 2016 15:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 12 Paź 2012 Posty: 456 Skąd: Radom
Wysłany: Nie Lut 07, 2016 16:59
Bez wycięcia immo z EEPROMU (wgranie czystego wsadu) sterownika to choćbyś wszystkie przewody spiął omijając immo to i tak nie będzie działac, bo jak sterownik nie dostanie sygnału (nie jest to ani masa ani 5V, ani 12V) z modułu immo to odcina wtryski i pompę paliwa po 2sekundach pracy.
o wlasnie, kurcze, ze nie pomyslalem o tym
chcialem cos takiego z akumulatorem zrobic, jednak potrzebne by byly duzo grubsze kable. Dzięki za pomysł, jutro zobaczę jak będzie działać.
Przejrzałem go na szybko całego, ale nie widziałem, by ktokolwiek ci o tym pisał. Albo nie zauważyłem.
Sam w poprzednim tygodniu miałem problem z immobilizerem. Istnieje coś takiego, jak kod wyłączenia immobilizera. Powinieneś go mieć w papierach do auta. Wpisuje się go w ten sposób:
1. przekręcasz kluczyk 5 razy w pozycję zamykania.
2. potem wpisujesz pierwszą cyfrę kodu przekręcając kluczyk odpowiednią liczbę razy na pozycję otwierania.
3. potem wpisujesz drugą cyfrę, przekręcając kluczyk odpowiednią liczbę razy w pozycję zamykania.
4. następnie trzecią liczbę wpisujesz przekręcając odpowiednią liczbę razy w pozycję otwierania.
5. dalej, wpisujesz ostatnią, czwartą liczbę, przekręcając kluczyk w pozycję zamykania.
Kod powinien być czterocyfrowy. Jeśli ten sposób nie działa, to spróbuj w pierwszym punkcie przekręcić kluczyk na pozycję zamykania i przytrzymać go 5 sekund.
Kluczyk powinieneś przekręcać płynnymi ruchami. Od pozycji środkowej, do końca pozycji zamykania/otwierania.
Powodzenia.
(a, i powinieneś mieć włożony bezpiecznik od zamka centralnego i alarmu.)
Wielkimati, gratulujemy pierwszego postu, w którym mówisz o kodzie EKA i nie ma go 98% właścicieli R i MG. Nie napisałeś tak nieoczywistej rzeczy, gdzie ten kluczyk wcisnąć i przekręcać.
W zamek drzwi, stacyjkę, zamek klapy czy może w rurę wydechową? Załóżmy, że nie wiemy:mrgreen:
szukam tego schematu wtyczki do immobilisera o którym pisze BigBoyPL, ale nie mogę go znaleźć. Chcę się do tego dzisiaj zabrać i mieć z głowy, dam znać co i jak. Dysponuje ktoś może takim schematem? Pozdriawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum