marcinmarcin, nie swieci sie check engin, tylko kontrolka z silnikiem, ta pomaranczowa, ktora oznacza ze sa jakies bledy i powinno sie jechac do mechanika, tak jak mowisz, przy sondzie lambda swieci sie check engine ktory oznacza, ze nie mozna dalej jechac samochodem i jet ona czerwona
jak pisalem wyzej, ani w zbiorniczku wyrownawczym, ani na bagnecie od oleju, ani pod korkiem do dolewania oleju nie widze zadnego masla, osadu czy czegos w tym stylu
robsson78, tak jak juz napisali, tester sprawdza zawartosc spalin, a dokladniej dwutlenku wegla w ukladzie chlodniczym/ plynie chlodniczym tzn czy przez zbiorniczek wyrownawczy/ chlodnice nie wydostaja sie spaliny
BigBoyPL, najprawdopodobniej tak, gdzies na forum wlasnie pisali, ze samemu mozna wykonac ten test wlasnie prze pomocy wlasnie tego plynu
poczekam jeszcze na ten test az dojdzie, zrobie go i bede Wam mowil co dalej i co wyszlo, dziekuje wszystkim za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 08, 2016 23:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
marcinmarcin o kurde faktycznie moj blad, musialem cos pomieszac, bylem pewny, ze jest osobna czerwona z napisem "check engine" jak w wiekszosci samochodow . zwracam honor
[ Dodano: Pią Mar 11, 2016 19:19 ]
tak jak polecił Kolega wyżej zainwestowałem w interfejs z elm327 z odpowiednim programem i zdiagnozowalem sam, tzn bledy wyswietlaja sie takie
zajebista opcja ten program, wyswietla bledy, podaje przyczyny danej usterki, jak ja naprawic, oraz jakie moga byc skutki danej usterki ale ss juz nie zrobilem, jakby ktos chcial jutro moge zrobic
jutro zabiore sie za to tzn mysle, ze narazie wymienie swiece 4 i chyba zamowie sonde lambde, bo majatku nie kosztuje, wiec chyba nie ma sie co bawic w czyszczenie albo sprawdzanie czy kable nie sa uszkodzone itd, oraz filtr powietrza, ale to narazie z sonda zrobie i bede sprawdzal czy nie wywala dalej bledow.
problemow z ubytkiem plynu chlodniczego to nie tlumaczy, pewnie uklad nieszczelny, to tez bede sprawdzal na dniach, wydaje mi sie ze juz wiem w ktorym miejscu jest waz dziurawy jeden, bo widzialem juz plamke na ziemi. na dniach bede jeszcze pisal co i jak
dziekuje wszystkim za pomoc/ chec pomocy jesli moglbym komus w czyms pomoc pisac smialo
świece wymienia się w kompletach po 4 a błąd sondy może być wynikiem wypadania zapłonów więc najpierw świece jak nie pomoże kable a potem ew. sonda do wymiany
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
sknerko, ok tak tak tez zrobie, dziekuje za pomoc i nie denerwujcie sie jbc, ale tak jak mowilem jestem zielony w tych sprawach, powoli sie ucze i poszerzam swoja wiedze
Cyt.
[ Dodano: Pią Mar 11, 2016 19:19 ]
tak jak polecił Kolega wyżej zainwestowałem w interfejs z elm327 z odpowiednim programem i zdiagnozowalem sam, tzn bledy wyswietlaja sie takie
Obrazek
zajebista opcja ten program, wyswietla bledy, podaje przyczyny danej usterki, jak ja naprawic, oraz jakie moga byc skutki danej usterki
Witam
mam pytanie mój syn zakupił interfejs z elm327 do swojego autka Skoda SuperB diesel , a oprogramowanie na smartfona z androidem zassał ze Sklep Play u niego to działa - choć twierdzi że to tylko gadżet
Czy będzie to również działało w moim aucie Rover 200 SDi rocznik 1999 , gdzie to się podłącza bo jedynie wyczaiłem taka czarną kostkę z przodu od strony pasażera schowaną niedaleko od lewarka zmiany biegów ?
sknerko, wiesz niektorych moze to troszke denerwowac, ze ktos inny nie potrafi zrobic czego co dla nich wydaje sie byc oczywiste. niestety nie wszyscy potrafia zrozumiec, ze nie kazdy musi sie znac na tym na czym oni sie znaja m166, z tego co mi wiadomo to OBDII jest pod wszystkie samochody benzynowe od 2000r i diesle od 2004r, ale chyba amerykansie i japonskie niektore samochody moga byc juz z wczesniejszych lat. w MG ZR wejscie pod interfejs znajduje sie po prawej stronie kolo pedalu gazu, wystarczy glowe troche wsadzic ponizej kierownicy przy drzwiach i jest je widac. Gdzie znajduje sie to wejscie w twoim samochodzie nie wiem niestety, to musisz juz w internecie sprawdzic, pewnie jakos podobnie, gdzies pod deska przy nogach kierowcy lub pasazera, tylko musisz sprawdzic czy jest to wlasnie wejscie to OBDII , bo jesli inne czyli chyba OBDI to niestety nic nie zdzialasz, wydaje mi sie, ze jesli samochod z 1999 to moze byc wlasnie to starsze wejscie, a wtedy nic nei odczytasz, bo nawet jakbys to wejscie jakos zmienil to jakby wszystkie kody bledow itd sa inne, wiec nic poprawnie nie odczyta. z tego co ja czytalem to ELM 327 jest pod wszystkie samochody europejskie benzynowe 2000r+ a diesle 2004r+
OBDII jest pod wszystkie samochody benzynowe od 2000r
Od 2001r, a zdarzają się wersje przejsciowe np R25 01r z dwoma sondami ale bez OBD. Od 2002 juz musi być OBD w benzynie na 100%.
Veneze napisał/a:
amerykansie i japonskie niektore samochody moga byc juz z wczesniejszych lat.
Amerykańskie od 1996 a japońskie to już w zależności na jaki rynek
Veneze napisał/a:
tylko musisz sprawdzic czy jest to wlasnie wejscie to OBDII , bo jesli inne czyli chyba OBDI to niestety nic nie zdzialasz, wydaje mi sie, ze jesli samochod z 1999 to moze byc wlasnie to starsze wejscie
Nie ma starsze, nowsze, jak jest OBD to się łączysz i już. To że w starszym aucie jest gniazdo 16-pinowe takie jak OBD to nic nie znaczy. Po prostu producenci przygotowywali się powoli do wprowadzenia OBD i stąd te gniazda. Jak samochód nie obsługuje protokołów komunikacji zgodnych z OBD to sie połączysz ELMem.
_________________ Silniki K-Series-naprawy, modyfikacje- VVC również. info pw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum