Wysłany: Nie Sty 12, 2014 21:27 [R75] Wymiana wysprzeglika instrukcje
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Szukalem juz u nas i na innych stronach ale niestety nadal nic konkretnego nie wiem. Leje mi sie plyn hamulcowy pomiedzy silnikiem a skrzynia,wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemi ewidentnie wysprzeglik padl.Pompa sprzegla wymieniona na nowa.Prosze o porady lopatologicznoe i po kolei jak wymienic wysprzeglik.Bardzo mi R potrzebny bedzie hajtam sie i innego auta niz nasze R na slub wiesc mnie nie bedzie.Taki sentyment do roverka.
_________________ „Jeśli cel przyświeca, sposób musi się znaleźć.” A.Sapkowski
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 12, 2014 21:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po kolei to tak:
demontujesz akumulator ze skrzynką,rurę dolotową, webasto, linki skrzyni, rozrusznik, odkręcasz nakrętki piast, spuszczasz olej ze skrzyni, podnosisz przód, zdejmujesz koła rozłączasz drążki i dolne wahacze, wyjmujesz półosie (prawa ma podporę przy silniku, trzeba ja odkręcić splajnem, albo oczkową 14stką), odkręcasz maglownicę, odkręcasz sanki, (przed tym książkowo trzeba kolektor, ale da się bez), odłączasz czujnik wstecznego, podpierasz silnik, rozłączasz szybkozłącze wysprzęglika, luzujesz skrzynię, odkręcasz poduszkę skrzyni opuszczasz skrzynię razem z silnikiem, odkręcasz skrzynię, odsuwasz ją (wydaje mi się, że najwygodniej na żurawiku, przynajmniej ja tak robiłem i dałem radę sam), wymieniasz wysprzęglik, składasz wszystko odwrotnie i odpowietrzasz (najwygodniej przed zamontowaniem webasto)
Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. robota nie jest taka straszna jak się zdaje, tylko dużo dłubania.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
I to wlasnie jest konkretna odpowiedz na Was zawsze mozna liczyc pieknie dziekuje i pozdrawiam. steryd pomogl poszedl.ps. a moze zlocic dokladnoe 12 lipca sobota fajnie bylo by gdyby R mnie odprowadzaly
_________________ „Jeśli cel przyświeca, sposób musi się znaleźć.” A.Sapkowski
lukasz5992, na szczęście masz jeszcze trochę czasu do lipca żeby naprawić samochód. Widzę że jesteś z Świętokrzyskiego załóż temat ślubno-spotowy może zdziwisz sie pozytywnie flotą Roverów odprowadzających cię do ślubu. Dodatkowo będziesz miał backup na wypadek gdyby twój padł w dniu ślubu
maciejk1980 napisał/a:
czy naprawde trzeba wyciagnac webasto i spuscic olej ze skrzyni???
Jak zmienisz wysprzęglik bez wyciągania webasto i spuszczania oleju będziesz wielki
Załóż koniecznie workshop manual i fotorelację
sTERYD treściwa instrukcja
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum