0L0 sprawdź, bo sam ciekaw jestem ale jak dla mnie za dużo kasy na kota w worku póki co. Druga kwestia jest taka, że LEDy nie dają światła w okręgu 360 stopni - zawsze będzie miejsce gdzie nie dochodzi albo jest 'mniej światła' w lampie (zwykła żarówka/HID świecą 'dookoła', bo jest po prostu wkoło szklana bańka a LEDy mają tę płaską 'półkę' na diody) i nie wiadomo na ile to zmniejszy strumień światła.
do LEDów z prawdziwego zdarzenia musi być odpowiednio profilowane lustro przyjrzyjcie się nowym BMW lub innym markom, tam jest efekt jak by led świecił z dołu w lustro i potem wychodzi światło z reflektora. W pracy mamy LEDy CREE dużej mocy i grzeją się niemiłosiernie jak nie będzie chłodzenia porządnego to długo nie pożyją (jakie jest chłodzenie w zamkniętej lampie?) to jest moim zdaniem wyciąganie hajsu bo wg. mnie przy tej mocy światła będzie tyle co nic a grzałka okropna. Są już takie żarówki 70W i one mogły by się nadać pomijając grzanie się, bo przy mocy 70W będzie już dosyć lumenów ale czy wiązka światła będzie ok? hmmm....... może w soczewce by dało rade ale wtedy inaczej powinny być diody ułożone. No i rozwalił mnie wiatraczek 12000 obr, no mega ciekawe jak długo pożyje
[ Dodano: Pon Lip 18, 2016 22:10 ] https://twojeauto24.pl/pl/zarowki-led-samochodowe_swiatla-mijania-led Tu macie do wyboru do koloru może ktos sprawdzi i będzie OK choć w to nie wierzę, bo przy tak zaawansowanej technologii mi nie udało się dotychczas znaleźć przyzwoitych postojówek a gdzie mijania. Jeżdżę z ledami w postojówkach i przy oświetleniu tablicy rej. ale niestety zużywają się moim zdaniem zbyt często
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Efekt dźwięku odrzutowca... Prawie jak webasto... Choc przy takich obrotach to jakbym sie ze mi te wiatraczki wystartują razem z żarówka robiąc dziury w kloszach
Ja w swojej 75 założyłem ledy h7 8500lm i muszę powiedzieć że strumień światła jest mocny ale dosc krótki.Dodałbym zdjecia ale na chwilę obecną jestem w Birmingham a samochód jest w Polsce .
Zacytuję: "Najmocniejszy zestaw na rynku 2 x 5086lm (76W)" skąd wytrzasnąłeś tyle lumenów u siebie? a i tak strumień za krótki. Powtórzę do LED musi być odpowiednie lustro i niczym tego nie obejdziesz. Żeby mieć 8500LM musiałbyś mieć diody powyżej 100W nie wydaje mi się żebyś takie miał.
MG TF 160 srebrny pocisk
Zacytuję: "Najmocniejszy zestaw na rynku 2 x 5086lm (76W)" skąd wytrzasnąłeś tyle lumenów u siebie? a i tak strumień za krótki. Powtórzę do LED musi być odpowiednie lustro i niczym tego nie obejdziesz. Żeby mieć 8500LM musiałbyś mieć diody powyżej 100W nie wydaje mi się żebyś takie miał.
Ty mówisz o pojedynczej żarówce led 5086lm a ja mówię o swoim zestawie 8500lm, czyli jedna zarówka ma 4250lm.... teoretycznie.
Nie wiem czemu w ogóle rozważacie jakiekolwiek LED-y. Przecież to jest nielegalne. I nie chodzi mi o to, że zabiorą dowód rejestracyjny, czy nie przejdzie przeglądu.
Będzie któryś miał stłuczkę/wypadek, nawet z nieswojej winy, a przez takie LED-y w lampach ubezpieczyciel może powiedzieć, że jechałeś na niehomologowanych lampach i nie dostaniesz z ubezpieczenia sprawcy ani grosza. Co więcej, trzeba będzie z własnej kieszeni pokryć szkody sprawcy.
I to wszystko tylko dla jakiegoś wątpliwego efektu "białego światła". Bo jak piszecie, to nie świeci zbyt dobrze.
Jeszcze jak ktoś nie ma soczewek w lampie i wsadzi sobie zamiast żarówek takie coś, to już nawet nie mam komentarza...
karolj jakie soczewki? chłopie, te co tu opisują są tylko do zwykłej lampy bo świeca tylko na boki rurki. W soczewce to nic nie zobaczysz na tych LEDach.
karolj napisał/a:
Nie wiem czemu w ogóle rozważacie jakiekolwiek LED-y.
z tych samych powodów co HIDy czyli wiecej światła i rzadziej wymiana, barwa jest rzeczą przy okazji.
Tak wogóle zadziwia mnie jak oni te lumeny liczą? skoro te ledy dają 5x tyle światła co żarówka albo 2x tyle co xenon to gdzie ten strumień znika? skoro chłop pisze że 4250lm ma i to nie świeci a xenony w przedziale 800lm do 3000lm i rażą że musisz mieć poziomowanie i spryski (przy ledach tego obowiązku nie ma)
MG TF 160 srebrny pocisk
Tak jak mówiono wcześniej, ważne jest formowanie wiązki. Może nie chodzi o małe lusterka dostosowane do pojedynczych diod, bo tego wymaga strumieniowe, dynamiczne odcinanie światła (np. Audi Matrix). Należałoby raczej mieć żarówkę LED, która będzie posiadać punkty świetlne w dokładnie tym samym miejscu, co halogenowy odpowiednik - wtedy strumień odbije się od klosza jak fabryka nakazała i będzie ok.
To, czy LED będzie świecić lepiej... ktoś musiałby zainwestować pinionszki i otrzymać od foruma darmową plakietkę "królik doświadczalny". W sumie świetna sprawa do drogowych, choć nie wiem jak z dziennymi w R75, bo cyfrowe ściemnianie powoduje pulsowanie światła. Chyba, że nie będzie to widoczne dla oka, a jedynie na filmach (co nie raz widać w seryjnie produkowanych lampach - LED pozycyjne "mrugają").
Kwestia homologacji jedynie pozostaje, by się przy kolizji jakiś szprytniejszy rzeczoznawca nie dopatrzył takiego babola.
Dziś z rana byłem u gościa w warsztacie gdzie bawią się w te i inne światełka. Na ile udało mi się zaciągnąć języka, na tyle się z Wami tym podzielę. Gość nie poleca żadnych ledów chłodzonych wentylatorem, prędzej czy później wiatrak stanie a drogie ledy diabli wezmą. Osobiście poleca chłodzone pasywnie, tylko samym radiatorem i tylko takie zakłada aby nie mieć reklamacji. Pisze, że świecą super i poleca takie jak w tych linkach, sam je zakłada:
Zapytany o homologację uśmiechnął się tylko, po chwili dodał, że homologacja jest na lampę i odbłyśnik a nie na żarówkę. Jutro jadę do pobliskiej stacji diagnostycznej zaciągnąć języka co do homologacji, zobaczymy co tam powiedzą?
_________________ Od 1996 roku Rover 416 Si
Od 2016 roku Rover 25 Lift
janio dokładnie takie chipy LED mamy w robocie tyle że z innym radiatorem i powiem tylko tyle te lumeny co oni tam podają to pobożne życzenia są jedynie. za xenonem to one nie nadążą i chyba dlatego ciężko znaleźć jakieś bezpośrednie porównanie fotki czy film jak to świeci vs. xenon
MG TF 160 srebrny pocisk
Przejrzalem YT teraz i o ul każdy reklamuje , znalazłem porównanie jak LED byl w drogowych obok hida, ale niestety robione na przeciw auta a tak to zawsze efekt, niestety nikt tych ledow nie pokazuje nocą w lesie jak to wygląda z za kierownicy.
niestety nikt tych ledow nie pokazuje nocą w lesie jak to wygląda z za kierownicy.
Jak myślisz dlaczego?
MG TF 160 srebrny pocisk
Wypada mi się tylko zgodzić z tym linkiem o homologacji, zamieszczonym przez longer86. Wygląda na to, że ludkowie pchają ludzi w maliny aby tylko zarobić. Nie mam zamiaru nic zmieniać u siebie, zainteresował mnie natomiast sam problem. Ale jutro na diagnostyce też zaciągnę języka.
_________________ Od 1996 roku Rover 416 Si
Od 2016 roku Rover 25 Lift
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum