Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam
mam zamiar zakupić takie oto felgi do mojego Roverka
http://allegro.pl/felgi-1...6500581690.html
mam pytanko odnosnie opon
jakie pasowałyby na tą felgę ?
oczywiście opony LATO
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 12, 2016 22:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wygląda zacnie... Nie obawiasz sie zbyt małego profilu ? Przy 19 calach to chyba wyjdzie 225/40/19 ale trzeba by sprawdzic kalkulatorem bo 19 seryjnie nie bylo
manuel na 225/40r18 tragedii jeszcze nie ma ale 'niższej' opony bym nie założył (bardzo łatwo sobie rant przytrzeć na krawężniku a o komforcie nie wspominam).
Ja obliczam ze kazdy cal wiecej lub mniej, przy tej samej szerokości to 5% w górę lub w dół przy profilu.
Przez to dla felgi 19 cali opony proponuję 225/40/19
Co daje nam 2,9 mm różnicy na obwodzie czyli 0,44%
Praktycznie niezauważalna różnica.
Zwróćcie też uwagę ze nasze roverki dla wszystkich felg w rozmiarach od 15 do 17... Miały mniejszy obwód.
Obecnie założyłem do 17 opony 225/50/17 przez co zrównałem obwód ze standardowym rozmiarem dla felg 18.
Ja mam od kilku lat takie jak na zdjęciu poniżej18 cali i o komforcie jazdy już dawno zapomniałem i mam kartę stałego klienta w wulkanizacji gdzie mi flegi prostują a o 19" nawet nie chciałbym słyszeć...
prebenny, mam włoskie RVS i w wulkanizator mówił ,że to w miarę dobra firma tylko ja nie potrafię się dostosować do jazdy na 18". Generalnie jak wpadam w dziurę o głębokości 5 cm z prędkością załóżmy 100km/h (a zdarza się to średnio raz na tydzień) to czuję jak bym urwał koło a na 15" takiego efektu nie miałem.Po kilku takich uderzeniach felga jest kwadratowa a jedną już musiałem trzy razy spawać.Podobno seryjne felgi są wytrzymalsze ale do mojej jazdy gdzie ja się nie godzę z tym ,że przed każdą dziurą trzeba zwolnić najlepsze są 15"
19" Indianapolis USA 5x100 2x8.5j 215/35 (przod) & 2x 9.5j 235/35 (tyl) ET40
bedzie to pasowac czy bedzie wystawac poza blotnik zabardzo szczegolnie tyl?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum