Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Cześć.
Chciałem się poradzić w małym problemie.
Dzisiaj wsiadając do samochodu i próbując wrzucić bieg spotkała mnie niespodzianka. Nie dało rady wbić żadnego biegu , drążek stał nieruchomo. Dopiero po ponownym wciśnięciu sprzęgła jakoś się udało. Podczas jazdy zauważyłem, że sprzęgło jest jakby bardziej miękkie i nie stawia nawet lekkiego oporu. Oczywiście wraca na miejsce. Po nagrzaniu silnika wszystko wróciło do normy i biegi wchodzą bardzo ładnie i czuć opór sprzęgła. Sprzęgło było wymieniane jakieś dwa lata temu. Mi się wydaje, że to będzie albo wysprzęglik albo pompa sprzęgła. Jak to sprawdzić, aby wykluczyć jedno albo drugie? A może coś innego? Proszę o pomoc
Dzięki za odpowiedź.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 19, 2016 13:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Wrz 2016 Posty: 18 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Paź 19, 2016 17:08
Łapa sprzegła, albo gdzies sie rozszczelniło. I mnie takie objawy spowodował rozwalony ten "cybant" przy wysprzegliku. Ale sknerko pisał kiedys coś, ze jeszcze szybkozłączka moze puszczac. Pierw zobacz czy łapa ma luz
Nie odpada jak się nagrzeje to często cały mechanizm lżej zaczyna chodzić i kiepska łapa daje radę.
MG TF 160 srebrny pocisk
no to dzięki. Jutro obczaję A co ile wymienia się silniczek krokowy? Mój ma już swoje lata i lekko obroty falują. Od święta jest tak że raz przez kilka sekund 1100 / 900 / 1000/900. Miałem już tak 2 razy w tym miesiącu.
[ Dodano: Sro Paź 19, 2016 19:57 ]
Która to jest ta łapa z tej aukcji?
U mnie obroty też falowały, mechaniory przeczyściły krokowy, przepustnice i wszystko co się dało, ale problem nie ustał. Dziwne było bo silnik pracował równo, okazało się że coś chyba nie łączy w zegarach. Teraz jak obroty mi dziwnie spadają to klepne w deskę rozdzielczą w okolicach obrotomierza i wskazówka wskakuje na właściwe tory Może spróbuj też tak
Nie po to władowałem w samochód ponad 15 tysięcy aby teraz pukać w zegary
Zresztą u mnie to nie wina zegarów bo słyszę podniesione obroty. Najpierw wymienię silniczek krokowy gdyż ten co mam pamięta jeszcze fabrykę
więc go nie wymieniaj tylko go wyczyść ale i tak obstawiam że to nie to prędzej to potencjometr przepustnicy się wytarł. Zrób reset przepustnicy na początek mi w landku pomagało. Trzeba wcisnąć gaz 5-7 razy do podłogi mając kluczyk w pozycji 2 (zapalone kontrolki) wyłączyć kontrolki a potem normalnie odpalić.
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Wrz 2016 Posty: 18 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Paź 19, 2016 22:25
ewentualnie może przepustnica do wyczyszczenia. Zacząłbym od wyczyszczenia krokowca i przepustnicy i wtedy patrzył. U mnie była lekka dziura przed katalizatorem i przez to skakały mi tez obroty jak się silnik nagrzał i lekko poszarpywał jak brałem na dwójkę
Wszystkie usterki okazały się nie usterkami. Jak to nazwał mechanik, wodziki zmiany biegów wystarczyło przeczyścić i od nowa nasmarować. Teraz biegi wchodzą jednym palcem. Obroty to tylko niedopięty przewód czy coś w tym rodzaju na silniczku krokowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum