witam mam kłopot z szybą może ktoś mugłby mi pomóc wymieniłem mechanizm podnoszenia szyby w R214 i szyba nie dochodzi do samej góry troche ją kosi jakby jedna strona ją szybciej wypychała a druga wolniej jeszcze czasami drży co mam zrobic?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 03, 2012 20:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam. Dołączam się do tematu. Zastanawia mnie i denerwuje, czy fabrycznie w r200 nie ma w mechanizmach podnoszenia szyb czujników krańcowych/pozycji szyby? Z ciekawości sprawdziłem na własne oczy jak to działa. Okazuje się, że szyna na której trzyma się szyba, zatrzymuje się dopiero gdy oprze się na dole drzwi. Co więcej, gdy szyba jest podniesiona maksymalnie do góry, to po naciśnięciu przycisku w stronę ZAMYKANIA, silniczek nadal kręci i cały mechanizm napiera na tę część drzwi do której jest przymocowana i wygina tę blachę. Czy to tak jest w każdym roverku? Co z tymi czujnikami? Nie mogę uwierzyć że to jest tak słabo (nie)wymyślone...
Nie ma żadnych czujników/wyłączników krańcowych. W silnik wbudowany jest moduł wykrywający jego przeciążenie, który ma zadanie go w takim przypadku odłączyć. To standardowe rozwiązanie stosowane przez wielu producentów.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Co do mechanizmu podnoszenia szyby. Szczerze odradzam rzeźbienie przy nim. Próbowałem go reanimować 5 razy, wymieniając kółeczka, tulejki, skręcać mocniej itp. NIE POMAGA
Polecam wymianę na "nowy", który przed montażem trzeba przeczyścić i przesmarować.
Co do opadania szyby mogą być wyszczerbione zęby na czymś w rodzaju kawałka koła zębatego i z tym się nic nie zrobi.
Podsumowując polecam wymienić od razu na inny, zamiast co chwila ściągać i zakładać boczek co jest strasznie upierdliwe.
Witam mam podobny problem.
Jadąc zimą do pracy opuściłem szybę kierowcy bo zaparowały mi szyby, po czym już jej nie mogłem podnieść.
Rozbierając boczek zauważyłem że szyba jest pęknięta na dole a do tego ten mechanizm podnoszenia chyba jest wygięty bo trzeba było włożyć na niego szybę i dopiero podnosić ją żeby się zamknęła. Gdy znów opuszczę do połowy to znów trzeba ją ręcznie podnosić i często się krzywo zamyka. Może ktoś mi jakoś wytłumaczyć jak wymienić ten mechanizm i włożyć tam nową szybę? bo ja zauważyłem strasznie utrudniony dostęp do tego. PS. I jak jeszcze ktoś by wiedział gdzie w Poznaniu dorwę te części to byłbym wdzięczny
kisiek nie wiem jak jest w R200 ale w każdym innym samochodzie szybe wyciąga się poprzez opusczenie jej na taka wysokość żeby poluzować śruby mocujące ją na stelażu po czym wyciągamy uszczelki wokół szyby i ręcznie ją wyciągamy
Ludziska potrzebuje pomocy dzis zabralem sie za przeczyszczenie silniczka podnoszenia szyby bo sie zacinal i chodzil jak w Rudym 102 i mam problem odkrecilem silnkczek od tego plastiku wyczyscilem i teraz problem z wlozeniem silniczka tam gdzie byl co poradzicie
_________________ Pasja - to coś, co pomaga Nam uciec od codzienności, coś co pozwala Nam wyzwolić z
siebie emocje, stać się prawdziwym sobą...
Witam Panowie, może na temat, może nie ale odgrzeje kotleta. Byłem zmuszony zbić szybę pasażera (w wersji angielskiej) ale to bez znaczenia. Niestety w ferworze walki i przypływie adrenaliny zamówiłem szybę od 5d a mam 3d. Gdzieś wyczytałem, że to będzie pasować. Teraz widzę, że mocowania są troszkę inne. Czy jeśli mechanizmy od 3d i 5d sa takie same to szyba też? Nigdy nie widziałem roverka 5d, więc nie jestem w stanie porównać długości drzwi. Chyba przyjdzie mi jechać do dublina 200km z otwartym oknem po najbliższą szybkę do 3d Pozdrawiam
Co do mechanizmu podnoszenia szyby. Szczerze odradzam rzeźbienie przy nim. Próbowałem go reanimować 5 razy, wymieniając kółeczka, tulejki, skręcać mocniej itp. NIE POMAGA
Polecam wymianę na "nowy", który przed montażem trzeba przeczyścić i przesmarować.
Mi by się pewnie przydał, chociaż ułamał mi się też ten plastik przyklejony do szyby.
Dość ciężko chyba o takie części w obecnych czasach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum