Rodzice poszukują godnego następcę Omegi, która po kilkunastu latach bez napraw i wszelkich rutynowych wymian została pożarta przez rudą.
Musi to być kombi, diesel i najlepiej AWD, reszta to pełna dowolność.
Rodzice skłaniają się ku Audi A4 quattro, bo znane i niemieckie, ale do mnie takie rzeczy nie przemawiają, dlatego zwracam się z prośbą o podanie jakichś fajnych aut, które podpasują pod podane wymogi.
Co do kosztów auta, kwestia trudna, bo Omega jeszcze jeździ, z trudem, ale jednak. Im dłużej jeździ tym budżet rośnie uznajmy, że mniej więcej jest to 10tys.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 06, 2017 12:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przeglądając allegro z takimi wymogami jak diesel kombi 4x4 10k zł nie ma zbytnio alternatywy dla pastuchów i łałdi, chyba zmienilbym kryteria, moze volvo v70 ?
Lub xc70 awd, kombi tylko ze to PB ale z LPG i bylo by git
longer86, szczerze mówiąc to bardzo drogie auto w utrzymaniu, ogólnie bez obrazy flow, ale przy tym budżecie na te wymagania to słabo to widzę, jedynie b5 szukac w dobrym stanie w 4motion i 1.9tdi, przy czym większosc z nich ma juz pewnie z milion przebiegu albo conajmniej pół . Ewentualnie bora/golf ale tu będzie podobnie.
Jeśli spalanie 8-9 l/100km jest akceptowalne to poleciłbym Nissana Terrano 2.7 TDI 125KM w wersji pięciodrzwiowej. Samochód prosty w budowie i w naprawach. Mam taki tylko w wersji trzydrzwiowej i w porównaniu z poprzednim Jeepem to praktycznie nic przy nim nie trzeba robić oprócz wymian eksploatacyjnych. Grunt to znaleźć egzemplarz bez rudej.
Skoro była dobra, użytkownicy ją znają to po co pchać się w coś innego? Masz akurat budżet na taką z końcówki serii więc z wyrwaniem czegoś zdrowego nie powinno być problemu.
Jakby była większa kasa do dyspozycji to inny temat a w tej kasie to chyba jedyny rozsądny wybór (według mnie).
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Octavia. Po prostu Octavia I/Tour.
Za 10 000 można przebierać i wybierać.
1.6 benzyna 100KM - niezniszczalna, z LPG pali 10l.
Jak się chce dopłacać i mieć diesela to nieśmiertelne 1.9tdi.
Są wersje 4x4 (haldex), jak już koniecznie chce się dopłacać i podnosić awaryjność (w tej klasie tylko Audi ma stały napęd 4x4).
Jak się chce poszaleć, to można też szukać Foresterów, ale tu tylko benzyna + LPG wchodzi w grę. Irek, czyli członek-założyciel i pierwszy prezes Roverków ujeżdża teraz drugiego (łącznie z długimi podróżami do krajów bałkańskich) i bardzo sobie chwali, no tylko w 10 kzł ciężko w dobrym stanie i bez rudej.
longer86, XC70 występują z klasycznymi, niezniszczalnymi 5-cylindrowymi dieselami Volvo (sam mam jeden z ostatnich egzemplarzy w moim XC60, bo nowe już są 4-cylindrowe z większą turbiną ), tylko pewnie trudno taki znaleźć.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
longer86, XC70 występują z klasycznymi, niezniszczalnymi 5-cylindrowymi dieselami Volvo (sam mam jeden z ostatnich egzemplarzy w moim XC60, bo nowe już są 4-cylindrowe z większą turbiną ), tylko pewnie trudno taki znaleźć.
Nie zaprzeczam, ale ciężko xc70 z dieslem w kwocie 10-13tys. Zł.
Skoro sa niezniszczalne to wlasciciele nie oddają ich za bezcen
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Auto ma być wyjazdowe, dlatego AWD. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, Omega nadal jeździ więc budżet rośnie, chodziło mi tylko o listę polecanych tańszych aut z AWD.
Sama bym się skłaniała ku drugiej omedze, myślę, że komfort i wyposażenie w stosunku do ceny bije większość aut (z tego zakresu cenowego) na głowę, tylko ta ruda...
W każdym razie dziękuję za typy, pewnie temat będzie długo wałkowany, ale już mam jakiś punkt zaczepienia
Można poszukać, jeśli chodzi o Volvo, niezniszczalną XC70 I-generacji, to były lata do 1999. Od 2000 robili już II-gen. XC są podniesione (Cross Country - coś a'la Streetwise hehehe) i mają AWD.
Wielkie i wygodne auta.
Mam V70 II (czyli zwykłe kombi, nie podniesione i bez AWD) z nieśmiertelnym dieslem D5 (fabrycznie bez DPF), automat. Zrobiłem nim bezawaryjnie 100 tyś. , jedynie eksploatacja.
Realny przebieg prawie pół miliona, auto zewn bez rdzy, wewn prawie jak nowe ...
Zigg, a mój były mechanik kupił v70 i 4kę na skrzynię automatyczną wydał dla kogoś kto jeździł omegą to koszt napraw volvo będzie bardzo bolesny, na dodatek jak ktoś już pisał za 10k to kupisz padakę a nie v70 a co dopiero xc
Takie pytanie pomocnicze... Jakie przebiegi rodzice robią?
Bo diesel to taki polski fetysz, a prawda jest taka, że szczególnie w przypadku używanych aut i silników z Common Rail'em lub podobnymi konstrukcjami (a takich coraz więcej nawet w takim przedziale cenowym), to trzeba robić conajmniej 20 kkm rocznie (a nie rzadko 30 kkm), żeby to miało sens ekonomiczny (dodatkowy koszt zakupu, potem serwisu i ryzyko 'padnięcia wtryskiwaczy' przy jakości polskich paliw) w porównaniu z benzyną, a co dopiero z LPG...
No i jaka moc potrzebna (albo raczej stosunek mocy do masy), bo to też ważny wyznacznik.
bociannielot dla kogoś kto jeździ opel to tak na prawdę koszt jakiegokolwiek samochodu podchodzącego pod premium będzie bolesny czy to będzie rover, volvo czy audi.
Gadacie na te ople jakby to nie wiadomo co bylo. Auto jak auto, części jak do każdego auta. flow, napisała o propozycje auta a nie uwagi o utrzymanie, nie zaglądajmy do portfela, jest budżet na auto i tego sie trzymajmy.
Kupując auto warto być rozsądnym, ale nie zakładać najgorszego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum