Wysłany: Nie Lut 19, 2017 21:59 [214 Si] Proszę o informacje jak zdjąć alternator
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1996
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i zwracam się z prośbą o pomoc.
Otóż zakupiłem alternator do swojego rovera 214 si i chciałbym go wymienić osobiście ponieważ nie znam nikogo kto mógłby mi w tym pomóc, a samochód stoi pod blokiem i się marnuje. Teraz pytanie moje takie, czy mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak zdjąć stary alternator i założyć nowy, byłbym bardzo wdzięczny ponieważ nigdy wcześniej nie robiłem niczego podobnego i nie wiem jak się za to zabrać, czy jest z tym dużo roboty i czy jako osoba która się na tym nie zna da radę to zrobić samemu?
Jeśli natomiast jest z tym dużo roboty i nie poradzę sobie osobiście, mogę zapłacić komuś kto się zna za pomoc w robocie, Żyrardów (Mazowieckie) Okolice Warszawy.
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 19, 2017 21:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zakładasz klucz na napinacz ( nie pamiętam jaki tam był rozmiar klucza, ale chyba 13 - głowy uciąć sobie nie dam), odchylasz napinacz luzując pasek, drugą ręką zrzucasz pasek. Następnie odkręcasz sobie kabelki od alternatora. Później demontujesz sam alternator - odkręcasz go ( te dwie śruby długie). Na koniec będziesz musiał podważyć go czymś dłuższym bo będzie się dość mocno trzymał znając życie ( będzie zaciśnięty na mocowaniu). Tylko żebyś młotkiem nie uderzał bo możesz coś połamać. Powinien wyjść z oporami. Najlepiej wypchnij go na górnym mocowaniu, a potem ciągnąc go do góry ruszaj nim wzdłuż osi samochodu, powinien wyjść bez większych problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum