Wysłany: Pią Mar 31, 2017 20:34 [R75] punkty podnoszenia auta
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witam!
Jutro będę wymieniał koła i malował zaciski/bębny. Jednak tym razem zamiast standardowego podnośnika chcę użyć świeżo zakupionej "żaby".
I teraz zastanawiam się czy mogę nią podnosić za te gumowe podkładki od standardowego lewarka ("żaba" również posiada gumową nakładkę)?
W RAVE widzę że poza tymi czterema w progach jedyne miejsca dla podnośnika hydraulicznego to te centralne z przodu i z tyłu. Dla boku innych nie dostrzegłem.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 31, 2017 20:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pią Mar 31, 2017 21:13
Od ponad pięciu lat używam tylko i wyłącznie żaby do podnoszenia auta i podstawiam ją pod fabryczne zaślepki. Jeśli w żabie masz gumowy pierścień i kółka się kręcą to nic złego się nie stanie. Oryginalny podnośnik jeszcze nie używałem od momentu zakupu bo poprzedni się zatarł- tzn. nalazło jakiegoś błota w gwint i uszkodziło tą plastikową nakrętkę.
Dziadek, dzięki za informację:-) Tak, kółka się kręcą - podnośnik jest nowy jeszcze nie używany. Tylko tak właśnie myślałem czy tych kół nie trzeba w nim jakoś zablokować, żeby mi nie wyjechał spod auta? Może głupie pytanie ale nigdy takim sprzętem nie operowałem
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sob Kwi 01, 2017 06:08
Dokładnie tak jak mówi longer. Zwróć uwagę na to że jak ramię żaby idzie do góry to zmienia się jego położenie względem podstawy żabki i w trakcie podnoszenia żaba wjeżdża pod auto. Innymi słowy gdyby unieruchomić żabę to będzie ona ciągnąć całe auto w stronę dźwigni, a to grozi zeskoczeniem podparcia podnośnika z gniazda, dlatego postaraj się postawić żabę na jakiejś gładkiej powierzchni (ewentualnie tak jak ja to robię- na kawałku blachy) . Mój sąsiad kiedyś podnosił renówkę na trawie i zsunęła mu się z żaby...no i zablokuj koła z drugiej strony (jak w przypadku zwykłego lewarka) żeby ci autko nie pojechało do przodu albo do tyłu.
Ja w mojej żabce mam dodatkowo mam na trzpieniu/elemencie dotykającym karoserii założony kawałek dętki. Dzięki temu ryzyko uszkodzenia karoserii jest jeszcze mniejsze przy podnoszeniu od strony progów. Oprócz podpórek pod koła przy żabkach kobyłka (podpórki) raczej obowiązkowe Zdarzały się już przypadki, że kogoś przygniotło pod wozem bo zaworek nie był szczelny
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
christopher7, ja na trzpieniu mam oryginalną nakładkę gumową;-)
Wszystko poszło sprawnie, dzięki Panowie za podpowiedzi:-)
Ja też na trawie podnosiłem, tylko dałem pod podnośnik płytę z twardego plastiku, ale wytrzymała he he
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum