Czy korek ma wpływ na ogrzewanie,własnie walcze z tym już 3 dni.klapki chodzą nagrzwnica na wejsciu i wyjsciu gorąca(rurki),odpowietrzyłem a mam zimno,z prawej zimno,z lewej tak sobie,jak jade to z prawej wieje ciepło jak stane na postoju to zaczyna wiac zimnym,zmieniłem na nowy korek to jeszcze gorzej,pomocy...
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 12, 2015 13:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Pon Paź 12, 2015 15:47
drut4 napisał/a:
nagrzwnica na wejsciu i wyjsciu gorąca(rurki)
Wpływ do nagrzewnicy jest prawie że połączony z odpływem, dlatego rurki są dwie gorące, a cała nagrzewnica zimna a zwłaszcza część prawa, bo jest ona zapchana i płyn chłodniczy nie dopływa do końca żeberek, usterka prawie u wszystkich użytkowników R75,
Ja wymieniłem na używaną, którą wcześniej wypłukałem, wrzątkiem z octem (kwaskiem cytrynowym) różnymi środkami do kamienia, jak tylko się dało. Mam ciepło z dwóch stron jednakowe....
Sądzę że czyszczenie, płukanie bez jej wyjęcia nic nie da.
To ja się dołączę do tematu - mam R75 1.8 bez turbo z 1999roku. Korek szary 100. Notoryczne problemy z płynem, raz robiona uszczelka pod głowicą, potem przewody, ostatnio chłodnica pęknięta. Wszystko wymienione a wody jak ubywało tak ubywa. Czy w moim przypadku mogę wymienić korek 100 na 140 (takie dawali od 2000 roku, a co z 1999?).
Nawet koniecznie powinieneś, była kiedyś akcja serwisowa na ten korek, powinien być czarny
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
nie ma co teoretyzować... ja sprawdziłem faktyczne dane. nabiłem do układu powietrze pompką nożną i korki ładnie przepuszczały nadwyżkę. ustaliłem, że szary przepuszcza przy ok 1,6 BAR a czarny przy ok 2,0 BARa. wiec szare są bezpieczniejsze dla starszych węży układu chłodzeni, sparciałych czy rozmiękczonych kapiącym olejem np z przepustnicy/kolektora. poniżej zdjęcia. samo "gotowanie"/ubywanie płynu to inny temat... pozdro
[ Dodano: Sro Wrz 27, 2017 19:05 ]
zdj
[ Dodano: Sro Wrz 27, 2017 21:02 ]
zdjęcia widoczne po zalogowaniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum