Wysłany: Pią Sty 26, 2018 07:16 Poprawienie momentu z dołu w 1.6
Witam!
Jako, że robię przekładkę na 1.6, to szukam pomysłu na lepszy dół w silniku. Zależy mi, żeby wstawał jak najwcześniej, bo dużo jeżdżę po mieście i jednak czasem przy włączaniu się do ruchu jest mało momentu z dolnego zakresu obrotów.
Chciałbym to zrobić raz, a konkretnie, bez pośpiechu. Dodam, że skrzynia docelowo będzie 5C39, czyli krótsza niż w serii.
Jest pomysł na wałki, kolektory, tanie turbo. Pytanie w co najlepiej inwestować. Pozdrawiam
_________________ Nie sprzęt, lecz technika czyni z ciebie zawodnika.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 26, 2018 07:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pakuj 1,8 - odczujesz najwiekszą poprawę;) masz memsa 1,9 wiec kicha z remapem pod ewentualne turbo/kompresor, swinie też chyba tego triggera zapłonu nie obsluguja. W sumie wpakowalbym 1,8 z wałkami tf lub vvc, kolektor wydechowy i ssacy z vvc - powinno sensownie to latac.
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Mareczku wpadł mi silnik praktycznie za darmo, kompletny z osprzętem, więc wolę już tą kasę na coś innego przeznaczyć, aniżeli zakup drugiego silnika. Właśnie myślałem o wałkach z TF'a, soft turbo + sterowanie z DET'a, jakieś kolektory. Jak to by nic nie dało to jakieś tanie ITB.
Czasu mam sporo, zaplecze techniczne także. Praca po godzinach. Chciałbym go zrobić dopiero na maj, także bez spiny
W domyśle i tak będę go rozbierał, do kompletnej weryfikacji. A sami wiecie jak to jest z silnikami od nieznanych osób. Wszystko ładnie, pięknie dopóki go nie rozbierzesz.
_________________ Nie sprzęt, lecz technika czyni z ciebie zawodnika.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 12 Paź 2012 Posty: 456 Skąd: Radom
Wysłany: Czw Lut 01, 2018 22:50
Wałki z TFa nie dadzą momentu na dole, o ile w ogóle je kupisz. ITB zbyt wiele też nie. Najlepsza metoda to soft turbo, takie by wcześnie wstawało. Albo 1.8 VVC.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum