Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sro Kwi 18, 2012 15:59
nie pamiętam jak ten układ jest skonstruowany bo wymieniałem też magiel,nie wystarczyłoby odkręcenie węża pod zbiornikiem lub na pompie i pokręcenie kierownicą aby maglownice oprużnić??
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 18, 2012 15:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Właśnie zlałem strzykawką ze zbiorniczka 120 ml oleju bo już było widać dziurę, która idzie do węza jakiegoś. Przeraziłem się jak zobaczyłem kolor tego oleju. Czarny prawie jak kawa. Ten co wlałem to czyściutki i czerwoniutki. Za parę dni znów tak zrobię, może coś pomoże nowy olej na układ wspomagania.
no trzeba zdjąć wężyk od powrotu ze zbiorniczka i odpalić auto a płyn z magla do jakiejś butelki, przy okazji dolać świeżego do zbiorniczka, bo pompa nie może na sucho chodzić.
odnośnie płynu .. wiem, że ma być zgodny z Dexron III ale okazuje się, że są dwa typy G oraz H ... jakim uzupełnić brak ? czy zwracać uwagę na markę czy raczej jest to to samo ? w sklepie podali mi dostępność G z Elfa a H z Castrola i Elfa ... widziałem jeszcze dedykowany do wspomagania STP ale czy można go mieszać z DII/III ?
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 18:11 Wspomaganie
Panowie jak to jest dokładnie z tą wymiana płynu wspomagania? W audi miałem tak że odłączało sie jeden wąż od zbiorniczka i targało się go pod auto,oczywiscie auto musi byc podniesione, nastepnie bez wlączania silnika kręciłem kierownicą aż wszystko wyleciało.Potem wlewałem nowy i też tak samo się odpowietrzało,tzn.Kreciłem kierą w prawo i w lewo i tak z jakieś 7 razy.Czy tu jest tak samo? Czy jakoś inaczej?Proszę o odp. Pozdro.
Wysłany: Nie Maj 19, 2013 21:01 Wspomaganie
sash997 . Dziekuje serdeczne kolego. Ogólnie to sie troszke przestraszyłem bo wyczytałem że nie można zapowietrzyc pompy i układu bo pózniej coś się może rozsypac. Ale widzę że jest jednak tak samo, to kamień z serca. Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam.
Wysłany: Pon Maj 20, 2013 19:00 Wspomaganie
Dokładnie. Jak wymienia się pompę albo magiel to czy się chce czy nie,układ jest zapowietrzony. A nieraz idzie wyczytac jak ludzie panikę sieją żeby do tego nie dopuścic. A tu po prostu trzeba go dobrze odpowietrzyc i wszystko bedzie hulac jak ta lala. Pozdrawiam.
Witam,
wymieniam maglownicę i chciałbym zalać płynem.
Moje pytanie jaki olej ma być syntetyczny czy półsyntetyczny?
Znalazłem taki motula
http://allegro.pl/gdansk-...6016498982.html
czy taki będzie ok?
Pozdrawiam
Adrian
dany1107, czy zdejmujac dolny wężyk od zbiorniczka i kręcenie kierownicą bez odpalonego silnika spowoduje opróżnienie maglownicy? oraz po dolaniu nowego jej napelnienie?
Odświeżam pytanie kolegi jmierzwa952 sam zamierzam w sobotę sobie oczyścić układ bo ten olej chyba tam od nowości pływa w ogóle jak tą procedure przeprowadzić ? nie chem ściągać węża z pompy bo nie chem z tym na kanał jechać ( choć jak trzeba będzie to pojadę )
Znalazłem taki opis
Unosisz przód auta do góry.
Odkręcasz zbiorniczek, wylewasz z niego płyn.
Zdejmujesz przewód, który idzie od maglownicy i wkładasz w butelkę. Króciec w zbiorniczku zaślepiasz folią i zaciskasz gumką.
Kręcisz kierownicą w lewo i prawo, stary płyn leci do butelki. Cały czas dolewasz nowy płyn do zbiorniczka, do czasu aż do butelki będzie leciał czysty.
Przelewasz przez układ litr i jest prawie w 100% wymieniony.
dlatego mnie to dziwi W "normalnym" aucie wystarczy ściągnąć ze zbiorniczka wąż zwrotny i zlewać w czasie pracy stary płyn uzupełniając brak w zbiorniczku nowym i tak aż czysty płyn zacznie lecieć
a tu w roverku zoonk niby inna procedura dlatego pytam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum