Wysłany: Sob Cze 16, 2018 10:14 [MG ZR] Wycieki po remoncie głowicy
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Z dwa tygodnie temu odbierałam auto od naprawy, która odbyła się w ramach ubezpieczenia zakładu mechaniki - podczas naprawy klimatyzacji pękł pasek rozrządu.
Wszystko niby fajnie, ale dzień po odbiorze auta pojawił się wyciek z okolicy rozrządu. Warsztat zdiagnozował poluzowaną pompę wody i jakiś tam napinacz, twierdząc że nie ma to żadnego związku z poprzednią naprawą (czyżby na pewno?), skasował należność i już się cieszyłam, że nie będę miała z nimi nic do czynienia. Jednak kilka dni po odbiorze pojawił się kolejny wyciek, tym razem w innym miejscu (zdjęcie w załączniku).
Czy to normalne, że po naprawie głowicy dzieją się takie rzeczy? Czy to wina warsztatu i wszystkie koszty powinni pokryć oni?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 16, 2018 10:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Koder [Usunięty]
Wysłany: Sob Cze 16, 2018 11:55
Ten wyciek na fotce wskazuje na uszkodzony uszczelniacz wałka sprzęgłowego i/lub wału korbowego.
Na pewno nie ma to nic wspólnego z naprawami o których mówiłaś. Ot, zbieg okoliczności.
Pod warunkiem, że to olej, a na moje oko to na olej trochę za blady. Z drugiej strony jeśli to "woda" to chyba musiała by się przy wyjściu z silnika lać, a to też z naprawami związku nie ma.
Jaki koszt takiej naprawy? Cały silnik trzeba rozbierać?
Koder [Usunięty]
Wysłany: Sob Cze 16, 2018 20:51
Koszty mogą być dość spore, bo trzeba wymontować skrzynię biegów, a to poważna robota.
Choć zależy od podejścia do tematu i zasobności portfela
Zdemontowanie i wmontowanie skrzyni to koszt ok. 400 zł. (tyle płaciłem). Do tego oczywiście dojdą koszty uszczelniacza(czy) i jego/ich montażu.
Silnika na szczęście rozbierać nie trzeba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum