Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 09:01 Fotografia - czyli moje i Wasze zdjęcia
Jak już wspominałem w topiku powitalnym, mam trzy pasje: auto (wcześniej Mazda teraz wiadomo ), domowe audio i foto. Na temat Roverków wiecie więcej ode mnie, na temat domowego audio mógłbym długo pisać, ale na temat fotografii nie ma co pisać, lepiej pokazać swoje najlepsze "strzały". Jako że moja przygoda z foto dopiero się zaczyna, a do tego nie poświęcam jej wystarczająca ilość czasu, pochwalę się dotychczas upolowanymi momentami. Jeśli macie w swoich kolekcjach swoje ulubione pstryki, chętnie zobaczę.. może się czegoś od Was nauczę. Oczywiście konstruktywna krytyka mile widziana.
Acha dla pełnego obrazu. Zdjęcia oczywiście mają swoje ograniczenia wynikające z posiadanego sprzętu... ot zwykła małpka Canon A510.
Na początek trochę makro z dokręconym odwróconym Heliosem:
Kilka nocnych zdjęć - widok z okna...
troche leci w prawo... wiem wiem
a to w deszczu i mgle...
To zrobione przez szybę.. nie zaryzykowałbym spotkania twarzą w twarz..
I takie tam.. z Kościoła...
Refleksy spowodowane brakiem polarka... teraz juz jest...
Temat został zmieniony aby lepiej odzwierciedlać treść wiadomości
_________________ S(z)koda Roverka...
Ostatnio zmieniony przez Revolt Czw Kwi 05, 2007 09:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 09:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam pytanko, czy poprawiałeś kolorki na kompie, czy takie wyszły same?
Viniu napisał/a:
Zdjęcia oczywiście mają swoje ograniczenia wynikające z posiadanego sprzętu... ot zwykła małpka Canon A510.
A możesz dać jakieś szczegóły i zdjęcie takiego zestawu, bo kiedyś się nad czymś takim do makro zastanawiałem - mam Canona A80.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
zdjecie obrabiałeś nie udolnie czy brakło pikseli w aparacie ?
niestety przy kadrowaniu brakło pixeli.. to tylko 3,2mpx
maciej napisał/a:
takie wyszły... Canony serii A mają opcję wzmacniania kolorów i tak wyszło. Dużo ludzi o to mnie pyta
maciej napisał/a:
A możesz dać jakieś szczegóły i zdjęcie takiego zestawu, bo kiedyś się nad czymś takim do makro zastanawiałem - mam Canona A80.
Zestaw dośc typowy:
- tuleja na obiektyw,
- pierścień odwrotnego mocowania,
- Helios 44-M2
Co do zdjęć makro z Heliosem to jest masakra Głębia ostrości jest tak na 1-2mm i najmniejszy ruch aparatu i ostrość juz leci... dlatego najczęście na 20-30 zdjęć jedno może wyjdzie.. Podobno pomaga wyciągnięcie dwóch szkieł z Heliosa, ale wtedy powiększenia nie są juz tak duże. A najlepiej Raynoxa 250 sprzęcik bajka
maciej napisał/a:
takie wyszły... Canony serii A mają opcję wzmacniania kolorów i tak wyszło. Dużo ludzi o to mnie pyta
No właśnie nad tym się zastanawiałem - czy użyłeś opcji aparatu, czy jeszcze Photoshop'a.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Próbowałem podobne zdjęcia robić na Fujifilm S5600
Masz świetny sprzęt. Musze przyznać, że przy obecnej cenie 750zł nie ma absolutnie żadnej konkurencji. IMHO nawet rywale w cenie 1000-1200zł nie moga się równać temu Fujikowi... i to mimo tego, że nie ma stabilizacji. W miarę czyste ISO 800 świetnie je zastępuje
emes napisał/a:
kolory wychodzą nieco gorsze.
to fakt... nasycenie barw nie jest takie mocne, ale ja chętnie zamieniłbym te barwy (nienaturalne trzeba przyznać) na czystrze ISO i większy zakres ogniskowej, a tym samym mniejszą GO. W zasadzie tylko tego mi brakuje w moim Canonie.
O tego pana chodziło, żeby był w kadrze bo to właściciel
emes napisał/a:
Jak się już tak czepiamy, to szkoda, że samochód taki brudny
Zdjęcie jest zrobione w kolejce do PKC po pierwszej pętli 3 Rajdu Jurajskiego w 2005 roku Miałem okazję być pilotem w tym aucie.
Przemek_Docent napisał/a:
O! Owsik! U Korneckiego auto serwisowałeś? To Cosworth? Ten, co u niego długo stał na podwórku?
Tak, to TEN Cosworth Nota bene teraz chyba też stoi u Janka. A te podkładki pod blachy z Cossiego teraz będą jeździć na moim Roverku
Przemek_Docent napisał/a:
Może po OESie
Brawo ten pan
---
Tak w ogóle to fotka jest zrobiona najprostszym Canonem A300, bez jakiegoś specjalnego przykładania się - po prostu w celach pamiątkowych. Mam ich więcej ale ta jest najfajniejsza IMO
_________________ BYŁ Rover 200 '99 1.4 16v - Midnight Blue
Ponieważ też uwielbiam fotografować, pozwolę sobie wrzucić kilka fotek, które popełniłem
Poranek na kempingu w Starych Jabłonkach:
Burza nocą w Bułgarii:
Morderczyni z znad Zalewu Zegrzyńsiego:
Nocne zabawy widziane na plaży w Jastarni:
Nietypowy zachód słońca w Jastarni:
Unieście:
Mazowsze - okolice Wyszkowa:
Hajnówka inaczej :
Teodor - kot moich Rodziców:
Bieszczady :
Sorki... Rozpędziłem się troszkę...
_________________ "Racing Is Life. Anything that happens before or after is just waiting..."
S.McQueen, Le Mans
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum