Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam.
To mój pierwszy post także miło poznać
Mam w sumie dwa pytania. Otóż muszę wymienić tylne wahacze a dokładniej "paletki" "płetwy" czy jak to się jeszcze inaczej zwie Zastanawia mnie czy istnieją jakieś zamienniki?
Oryginalne są drogie jak fix.
Druga sprawa to tuleje do nich. Jako, że istnieją dwa typy tylnych wahaczy to nie wiem, które będą pasować do paletek.
Dzięki i pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 03, 2018 14:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zaczynasz od jednej z droższych wymian, opcje masz tylko dwie:
1. używki - czasami trafi się coś w niezłym stanie, jednak często wahacze są mocna zjedzone przez rdzę, ale czego można się spodziewać po części która w najlepszym przypadku przez 13 lat jest w użyciu
2. nowe - jest tylko jeden typ, nie słyszałem aby były dwa, cena zaporowa tak jak mówisz, ja zainwestowałem w nowe
ps.
obyś tylko wózek / belkę miał w akceptowalnym stanie
Ostatnio zmieniony przez R75 Sob Mar 03, 2018 18:59, w całości zmieniany 1 raz
W R75 często jest problem z odkręceniem śrub mocujących silentblock na końcu paletki, ponieważ nakrętki nie są przygrzane do ramy tylnego zawieszenia, lecz mają kształt kwadratowy, a przed obróceniem się zabezpieczają je koszyki z cienkiej blachy, przygrzane do w/w ramy. Gwint niestety wystaje poza nakrętkę, przez co jest skorodowany i pomimo, że śrubę ruszysz, to dalej zaczyna ciężko iść i obróci się we wspomnianym koszyku, a dostęp tam jest prawie zerowy. Tak więc jak już ruszysz śrubę i poczujesz opór podczas dalszego odkręcania, to nie ciągnij na siłę, tylko lekko dokręć, po czym znów popuść - rdza się wykrusza i za każdym razem odkręcasz odrobinę dalej.
Co do wahaczy: cena nowych jest zaporowa. Kupuje się używki, piaskuje i ewentualnie robi naprawy blacharskie, jeżeli są niewielkie ubytki, po czym epoksyd, akryl i warstwa bitumiczna. Za używki nadające się do odrestaurowania i tak dasz min. po 300zł/szt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum