Prawidłowy kolor to taki jaki zobaczysz podczas wlewania
Ciemny kolor ma stary przepalony olej.
Pojęcie bardzo względne, dla jednego ciemny olej to ciemny olej, drugi przejedzie na oleju 20 tyś. i też powie ze jest ciemny, a po zlaniu okaże sie ze jest czarny jak smoła
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 149 Skąd: Lublin/Kraśnik
Wysłany: Sob Gru 12, 2020 21:48
A2 to raczej trudno dostępne . Jaka klasa jako zamiennik ? Wiem, że kupuje się 10w40, ale ostatnio tak pomyślałem, żeby skupić się na właściwym oleju, tak żeby było zgodnie ze sztuką.
To samochód z przed 30 lat, ciężko poza muzeum o olej który zalecała instrukcja. Kazdy lepszej jakości będzie zamiennikiem. Ja od paru lat leje sn/c3 5W40 bo wychodzi taniej (70zl/5l)
Olej jak olej. Nie wiem czego się spodziewasz, ale ten silnik ma 25 lat, więc o ile nie jest po kapitalnym remoncie to pewnie nie trzyma nawet serii i żaden olej mu nie pomoże. Każdy o odpowiedniej lepkości poza jakimiś totalnie bylejakimi będzie tak samo dobry.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 149 Skąd: Lublin/Kraśnik
Wysłany: Wto Gru 15, 2020 18:26
Wiem, pytałem z ciekawości, ponieważ nie mogłem nigdzie przeczytać informacji na temat specyfikacji oleju i dlatego dziękuję za wszelkie informacje jakie mogłem zdobyć na ten temt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum