całkiem niedawno robiłem czyszczenie układu w moim MG. Ja sobie przerobiłem na termostat prt z tym ze do czyszczenie miałem wyjęty i oryginalny i prt - wszystko to powodowało ze znaczenie szybciej można układ wypłukać. Robiłem kilka razy płukanie proszkiem, ważne żeby lac ciepła wodę - znacznie szybciej układ wtedy osiągnie temp i znacznie szybciej idzie cala robota, chociaż to i tak żmudne zajecie. Płukałem wodą kilka razy, nie wiem, 6, może 8 może więcej. Do tego przepłukiwałem szlaufem. Wszystko wyglądało na czyste - po zrobienie parunastu km widać było ze w zbiorniku sa małe syfy z oleju i tak już zostało. Generalnie ciężko jest wypłukać na 100% układ. Teraz gdybym powtórzył operacje to pewnie było by już czysto ale mi się nie chce
Pomógł: 6 razy Dołączył: 25 Mar 2013 Posty: 370 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Pon Sty 11, 2021 21:46
Mam fabrycznie PRT (dodatkowo ten z głowicy wywalony). Syf wylatuje mi już tylko po jednej stronie termostatu więc nie jest źle. Spuszczam wodę jak jest ciepły, zalewam jak ostygnie. Po kilku razach i jak węże nowe to można to zrobić, mieć suche ręce i niepoparzone Generalnie wcześniej przed awarią miałem płyn w układzie krystalicznie czysty i przejrzysty. Dwa lata wstecz fabrycznie nowa chłodnica, oraz nagrzewnica płukana i odsyfiana zanim trafiła do układu. Do tego na jesień nowa magistrala wodna (gumowa część). Jak widać układ praktycznie nowy Tak więc wydaje mi się, że jeszcze z 3-4 zmiany wody i dam już płyn.
[ Dodano: Pon Sty 11, 2021 21:46 ]
Układ w końcu udało się wypłukać. Łącznie przelałem przez niego około 35 litrów wody destylowanej. Zrobiłem 1000km od naprawy i mogę potwierdzić, że miejscem i przyczyną mieszania płynu z olejem była czwarta tuleja. Mogę też potwierdzić że jedno opakowanie wspomnianej wcześniej płukanki doczyściło układ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum