Witam wszystkich,
Koledzy mam pytanie o procent jasności swiatek długich by świeciły jak drogowe.
W toaf już to ustawiłem ale jest to prawdopodobnie 30%.
Chciałbym zwiększyć do 50%
Będę wdzięczny za podpowiedź
_________________ Każda podpowiedź jest dla mnie bezcenna
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sob Mar 20, 2021 21:39
Z tego co pamiętam kiedy ustawiałem DLRy to nie było wyboru mocy świecenia, więc wymieniłem żarówki na zimniejsze i teraz barwę w dzień mają zbliżoną do neutralnej, a w nocy i tak nieźle dają. Spróbuj bo to koszt paru zeta i nie trzeba grzebać w programie.
Zmieniłem żarówki na mocne Philipsy 6000k ale przy tej obniżonej wartości świecą i tak słabo. Zorientowałem się kiedy kierowcy migali światłami. Pewnie widok jest na poziomie świateł pozycyjnych.
Fajnie byłoby zwiększyć sobie tę wartość
usiądź w drugim aucie na przeciwko swojego i zobaczy czy nie oślepiasz - bo może migają ci bo wydaje sie im ze jedziesz na długich, a nie drl'ach - dzienne w odbłyśnikach długich tak niestety dzialaja ze oślepiają
Ja jak jeżdżę na "dziennych" to zawsze opuszczam światła najniżej jak się da (pokrętłem przy włączniku świateł).
Należy też mieć na uwadze to, że to nie są światła przeznaczone do jazdy dziennej i teoretycznie można by za takie coś stracić dowód rejestracyjny.
Światła drogowe mają na celu walić wąskim snopem światła najdalej jak się tylko da przed pojazd. Nawet jak jest to 30% to może to być uciążliwe dla innych uczestników ruchu, dlatego takich "DLRów" powinno się używać tylko przy słonecznej pogodzie lub niewielkim zachmurzeniu.
Prawda, skupiłem się na słabym natężeniu a nie pomyślałem o wiązce i mimo wszystko oślepianiu. To mógł być powód zwracania uwagi przez nadjeżdżających.
Teraz je opuszczę lub zmienię na standard. Chciałem z tego korzystać z uwagi na oszczędność żarników...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum