Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 15:38 [R400] Chrobotanie w pokrywie rozrządu silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Witam. Byłem z tym chrobotaniem u mechanika. Powiedział mi że to normalne (ten typ tak ma). Kurcze ale mnie to tak denerwuje i wcześniej tego nie miałem. Zobaczcie u siebie czy też słychać? Co mogę z tym zrobić?
ROVERO: Model, poj silnika i typ silnika wpisujemy w nawiasie kwadratowym. Pkt 3 zasad kacika..
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 23, 2010 22:00, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 15:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
podales za molo danych
kiedy to wystepuje itp.
najlepiej gdybys to nagral
chyba ze chodzi ci o stukanie hydraulicznych popychaczy
jesli tak to jest juz na ten temat dyskusja poszukaj na forum
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Witam.
Nie wiem jak wygląda to chrobotanie u ciebie, czy jest jednostajne, czy też się nasila i słabnie w miarę zmiany obrotów. Ostatnio kolega zmieniał rozrząd i po wymianie też miał takie niby chrobotanie. Okazało się, że wadliwy był napinacz (Rouvile) który prowadził pasek lekko skosem. Kolega próbował rekalmować napinacz (pasek - Dayco - był ok.) ale bezskutecznie, bo powiedziano mu w sklepie, że reklamację uwzględniliby, gdyby wymienił wszyskie części, po których "biega" pasek. A w związku z tym, ze wymienił tylko napinacz i pasek, to uznali j/w.
Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdybyś odkręcił pokrywę rozrządu, pozaglądał na wszyskie części (w tym na rolkę - którędy "biega" pasek - powinien zostać ślad), odpalił auto i spróbował "wysłuchać", skąd to chrobotanie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 17:04 Re: (R416) Chrobotanie w pokrywie rozrządu silnika 1.6 16v
wiktorio0001 napisał/a:
Witam. Byłem z tym chrobotaniem u mechanika. Powiedział mi że to normalne (ten typ tak ma). Kurcze ale mnie to tak denerwuje i wcześniej tego nie miałem. Zobaczcie u siebie czy też słychać? Co mogę z tym zrobić?
U zdzicha44 przyczyną chrobotania była pompa wody
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Chrobotanie słychać tylko na wolnych obrotach i nie zwiększ się przy dodaniu gazu tylko go poprostu nie słychać. Występuje raczej na ciepłym silniku.
Czy pokrywę zaworów mogę zdjąć podczas pracy silnika?
Czy pokrywę zaworów mogę zdjąć podczas pracy silnika?
no ja sie tak zabawialem, ale nawet na wolnych obrotach walki chlapia olejem
i w kanaly od swiec naleci ci olej, potem potrzeba sprezonego powietrza zeby to dobrze wydmuchac
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum