listwy fajnie wyszły ja za 2 tygodnie urlop mam wiec i na lakier czas się znajdzie i też zajmę się tym. początkowo też klamki miały być ruszane ale chyba zostane przy czarnych bo wydaje mi się, że pasują a co do listew to chyba kupie chrom w spreju i "odrestauruje" je bo wydaje mi się, że pasują pod ten kolor budy
Chodzi mi po głowie zamontowanie instalacji lpg, ale mam mały dylemat... mianowicie silnik, który również planowałem wymienić ale z tym muszę się wstrzymać do połowy przyszłego roku. Jest sens zakładanie instalacji do takiej kosiarki z przebiegiem prawie 220tyś ? Silnik pracuje równo ale martwie się że mogą być komplikacje i czy lepiej nie wstrzymać się i zmontować wszystko z nowym silnikiem. Narazie jest 1.4 a planuje tutaj wpakować silniczek 1.6 bo w zupełności mi wystarczy i koszta nie będą tak wielkie jak przy swapie na 1.8.
Jakby ktoś był na tyle dobry i napisał mi dokładnie co przy takiej przekładce prócz samego silnika powinienem jeszcze wymienić, przyznam się że w tym temacie jestem jeszcze "lewy" Czekam na wasze opinie.
Moim zdaniem jeśli masz zamiar zmieniać silnik to odpuść sobie na razie założenie LPG, bo to niema sensu.
Kamel napisał/a:
Jakby ktoś był na tyle dobry i napisał mi dokładnie co przy takiej przekładce prócz samego silnika powinienem jeszcze wymienić, przyznam się że w tym temacie jestem jeszcze "lewy" Czekam na wasze opinie.
Do zmiany na silnik 1.6 potrzebujesz kompletny słupek, wszystkie kolektory, dwururkę, wtryski no i kompa.
Do tego 1.6 ma trochę inne mocowania silnika, ale te twoje tez powinni się nadać.
Osobiście nie bawiłbym się w przekładkę na silnik 1.6, tylko odrazy na 1.8 albo 1.8 T.
Ostatnio pozamawiałem na allegro listewki diodowe, z początku tylko 2 szt żeby oświetlić tablice rejestracyjną, ale wpadł mi do głowy pomysł, domówiłem parę sztuk i zacząłem się bawić w oświetlanie wnętrza. Ledy wpadły pod pod nogi, na podsufitkę oraz zrobiłem podświetlenie pod drzwiami Wszystko podłączone do lampki w podsufitce, więc diody tak samo stopniowo ściemniają się po zamknięciu drzwi
Jak wam się podoba taki efekt:
Został mi jeszcze montaż ledów pod tylnymi drzwiami oraz pod fotelami kierowcy i pasażera, żeby z tyłu też było światło, przewody już elegancko podciągnięte pod podłogą
Na razie odpukać wszystko działa, świeci i ściemnia się tak jak powinno, w każdych warunkach atmosferycznych
Zdjęcie wrzucę jak znajdę chwilkę czasu, ale to nic skomplikowanego, w boczkach drzwi od spodu wyszlifowałem frezarką otwór na łączeniu z blachą drzwi żeby się zmieścił pasek ledowy ( jest w silikonie więc nawet jak się zmoczy nic mu nie będzie) ładnie to przymocowałem, a żeby światło padało dokładnie pod drzwi, a nie rozpraszało się na boki, na około listwy obkleiłem uszczelką samoprzylepną 4mm.
[ Dodano: Sob Lut 08, 2014 16:01 ]
Roverek sprawił mi prezent świąteczny w postaci strzelonej uszczelki pod głowicą... (ponad 1500 zł poszło w las) Naszczęście było mineło, pogodziliśmy sie, w końcu wpadł nowy zderzaczek z podkładką, oraz nowe zimowe oponki
Jednak jak to w życiu bywa, wszystko się kiedyś kończy, roverek aktualnie zimuje w garażu, a ja dostałem służbowe auto.
Ostatnie chwile spędzone z Roverkiem, wkrótce trafi do garażu gdzie będzie czekał na nowego właściciela, autko jest już przygotowane do sezonu, wszystkie oleje i filtry powymieniane, czekam tylko na sesje zdjęciową, którą zaproponował mi znajomy, żebym miał jakąś pamiątkę po autku Niestety przez najbliższe pare miesięcy nie będę miał czasu zajmować się, a co dopiero jeździć, stąd decyzja o sprzedaży, myślę że pojawi się na początku marca. Już wiem, że będę za nim tęsknił...
Zrobiłem mały kosztorys tego co w autku było zrobione/wymienione od początku zakupu
Zewnątrz:
Przerobiony zderzak przedni, usunięte chromy, wnęki zaspawane plastikiem, usunięcie żeberek z grilla i wstawienie czarnej siatki, dołożona podkładka od MG ZR, całość pomalowana w kolor auta - Całość wyszla jakieś 700zł z kupnem drugiego zderzaka i malowaniem.
Nowe regenerowane opony zimowe Globgum 185/60r14 (550zł)
Wnętrze:
Fotele pół skórzane kubełkowe z MG ZR, dobrane pod kolor auta (700zł)
Boczki drzwi z plastikami, klamkami z MG ZR - 300zł
Detale takie jak aluramki na zegary i pokrętła, nowy mieszek pod kolor tapicerki, podłokietnik, oświetlenie ledowe (około 300zł)
Audio:
Głośniki Hertz DCX 165 2x przód, Sony Xplody 2x tył, subwoofer MAGNAT BS30 + radio CLARION CZ202E, do tego zwrotnice + tweetery Hertza, drzwi i bagażnik auta wygłuszony matami bitumicznymi (za całość około 1200zł)
Mechanicznie:
Świeżo zrobiona uszczelka pod głowicą - planowanie głowicy, uszczelka, śruby + płyny i oleje (1500zł)
Wymiana sprężyn na obniżające -40mm Jamex, + amortyzatory przednie (700zł)
+ Przeglądy, robocizna, świeżo podbity przegląd, nowe ubezpieczenie itd, itd...
Troszke kasy poszło wiem, że się już nie zwróci, ale jestem zadowolony z roboty jaką zrobiłem, autko ma charakter, zwraca na siebie uwagę. Wkrótce wrzuce zdjęcia
Ostatnio zmieniony przez Kamel Czw Lut 27, 2014 10:54, w całości zmieniany 1 raz
A tak serio, podsumowując wszystkie koszta + zakup auta stwierdzam, że żal mi go sprzedać za grosze, wole zostawić bratu jak zrobi prawko. Więc myśle że wystawie go za "symboliczne" 7,500pln do rozsądnej negocjacji. Autko jest naprawdę w bardzo dobrym stanie, jest zadbane i dopieszczone. Drugiego takiego w moich rejonach napewno nie ma
Do autka dokładam jeszcze troche gratów, które nie zdążyłem zamontować, np. halogeny, airbag z 25ki, oraz pare dupereli: klamek, plastików, chlapaczy itd...
Po zrobieniu fotek rozpisze się bardziej w odpowiednim do tego dziale, na chwilę obecną to tyle
[ Dodano: Pon Mar 03, 2014 22:09 ]
A oto mój piękny zderzaczek, świeżo po polerowaniu Niedługo foty na aucie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum