Forum Klubu ROVERki.pl :: Kamel - Rover 214i
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamel - Rover 214i
Autor Wiadomość
Kamel 

Rover 200

Wysłany: Nie Cze 23, 2013 14:24   

Chromy znikają, mam już drugi wygładzony zderzak bez tych listewek, do tego dokładka z zr-a tylko musze ją skrócić bo wystaje po bokach :)

SPAMU¦

Wysłany: Nie Cze 23, 2013 14:24   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

MatiNitro 

Rover 75

Wysłany: Nie Cze 23, 2013 14:37   

No to świetnie ;) jestem ciekaw efektu końcowego :P

toksyn 

MG ZR

Wysłany: Nie Cze 23, 2013 19:52   

listwy fajnie wyszły ;) ja za 2 tygodnie urlop mam wiec i na lakier czas się znajdzie i też zajmę się tym. początkowo też klamki miały być ruszane ale chyba zostane przy czarnych bo wydaje mi się, że pasują :) a co do listew to chyba kupie chrom w spreju i "odrestauruje" je bo wydaje mi się, że pasują pod ten kolor budy ;)

Kamel 

Rover 200

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 09:43   

Chodzi mi po głowie zamontowanie instalacji lpg, ale mam mały dylemat... mianowicie silnik, który również planowałem wymienić ale z tym muszę się wstrzymać do połowy przyszłego roku. Jest sens zakładanie instalacji do takiej kosiarki z przebiegiem prawie 220tyś ? Silnik pracuje równo ale martwie się że mogą być komplikacje i czy lepiej nie wstrzymać się i zmontować wszystko z nowym silnikiem. Narazie jest 1.4 a planuje tutaj wpakować silniczek 1.6 bo w zupełności mi wystarczy i koszta nie będą tak wielkie jak przy swapie na 1.8.

Jakby ktoś był na tyle dobry i napisał mi dokładnie co przy takiej przekładce prócz samego silnika powinienem jeszcze wymienić, przyznam się że w tym temacie jestem jeszcze "lewy" :P Czekam na wasze opinie.

leszczu 

Rover 200

Wysłany: Czw Sie 08, 2013 09:54   

Moim zdaniem jeśli masz zamiar zmieniać silnik to odpuść sobie na razie założenie LPG, bo to niema sensu.

Kamel napisał/a:
Jakby ktoś był na tyle dobry i napisał mi dokładnie co przy takiej przekładce prócz samego silnika powinienem jeszcze wymienić, przyznam się że w tym temacie jestem jeszcze "lewy" Czekam na wasze opinie.

Do zmiany na silnik 1.6 potrzebujesz kompletny słupek, wszystkie kolektory, dwururkę, wtryski no i kompa.
Do tego 1.6 ma trochę inne mocowania silnika, ale te twoje tez powinni się nadać.
Osobiście nie bawiłbym się w przekładkę na silnik 1.6, tylko odrazy na 1.8 albo 1.8 T. :wink:

Kamel 

Rover 200

Wysłany: Pią Paź 04, 2013 07:31   

Ostatnio pozamawiałem na allegro listewki diodowe, z początku tylko 2 szt żeby oświetlić tablice rejestracyjną, ale wpadł mi do głowy pomysł, domówiłem parę sztuk i zacząłem się bawić w oświetlanie wnętrza. Ledy wpadły pod pod nogi, na podsufitkę oraz zrobiłem podświetlenie pod drzwiami :D Wszystko podłączone do lampki w podsufitce, więc diody tak samo stopniowo ściemniają się po zamknięciu drzwi :)

Jak wam się podoba taki efekt:

Został mi jeszcze montaż ledów pod tylnymi drzwiami oraz pod fotelami kierowcy i pasażera, żeby z tyłu też było światło, przewody już elegancko podciągnięte pod podłogą :)

Scales 

Wysłany: Pon Paź 28, 2013 13:32   

Oby tylko podświetlenie wytrzymało długo bo u mnie dioda LED w podsufitce padła bardzo szybko, być może właśnie przez to ściemnianie :/

hertz25 

Rover 200

Wysłany: Sob Lis 02, 2013 18:07   

kamel jak możesz wzuc foto jak to zamotowales w drzwiach ;)

Kamel 

Rover 200

Wysłany: Sob Lut 08, 2014 16:01   

Na razie odpukać wszystko działa, świeci i ściemnia się tak jak powinno, w każdych warunkach atmosferycznych :P

Zdjęcie wrzucę jak znajdę chwilkę czasu, ale to nic skomplikowanego, w boczkach drzwi od spodu wyszlifowałem frezarką otwór na łączeniu z blachą drzwi żeby się zmieścił pasek ledowy ( jest w silikonie więc nawet jak się zmoczy nic mu nie będzie) ładnie to przymocowałem, a żeby światło padało dokładnie pod drzwi, a nie rozpraszało się na boki, na około listwy obkleiłem uszczelką samoprzylepną 4mm.

[ Dodano: Sob Lut 08, 2014 16:01 ]
Roverek sprawił mi prezent świąteczny w postaci strzelonej uszczelki pod głowicą... (ponad 1500 zł poszło w las) Naszczęście było mineło, pogodziliśmy sie, w końcu wpadł nowy zderzaczek z podkładką, oraz nowe zimowe oponki :D

Jednak jak to w życiu bywa, wszystko się kiedyś kończy, roverek aktualnie zimuje w garażu, a ja dostałem służbowe auto.

Niedługo wystawie zdjęcia i oferte sprzedaży.

Rosia 

Wysłany: Nie Lut 09, 2014 20:17   

Już go chcesz sprzedawać ?? :neutral: Szkoda, myślałam że jakiś swapik będzie :D

Wrzucaj foty z dokładką...

toksyn 

MG ZR

Wysłany: Pon Lut 10, 2014 18:03   

Powiedz mi jeszcze jak sprawują się te Jamexy po takim czasie?

Szkoda autka bo fajnie się zapowiadał :)

Kamel 

Rover 200

Wysłany: Czw Lut 27, 2014 09:24   

Ostatnie chwile spędzone z Roverkiem, wkrótce trafi do garażu gdzie będzie czekał na nowego właściciela, autko jest już przygotowane do sezonu, wszystkie oleje i filtry powymieniane, czekam tylko na sesje zdjęciową, którą zaproponował mi znajomy, żebym miał jakąś pamiątkę po autku :) Niestety przez najbliższe pare miesięcy nie będę miał czasu zajmować się, a co dopiero jeździć, stąd decyzja o sprzedaży, myślę że pojawi się na początku marca. Już wiem, że będę za nim tęsknił...

Zrobiłem mały kosztorys tego co w autku było zrobione/wymienione od początku zakupu :D

Zewnątrz:

Przerobiony zderzak przedni, usunięte chromy, wnęki zaspawane plastikiem, usunięcie żeberek z grilla i wstawienie czarnej siatki, dołożona podkładka od MG ZR, całość pomalowana w kolor auta - Całość wyszla jakieś 700zł z kupnem drugiego zderzaka i malowaniem.

Zderzak tylny - MG ZR (200zł)

Lusterka Rover 25, w kolorze auta (200zł)

Reflektory przednie Angel Eyes (około 600zł)

Felgi Aluminiowe 15" (1200zł) + Opony Uniroyal RainSport 195/50 (850zł)

Nowe regenerowane opony zimowe Globgum 185/60r14 (550zł)

Wnętrze:

Fotele pół skórzane kubełkowe z MG ZR, dobrane pod kolor auta (700zł)

Boczki drzwi z plastikami, klamkami z MG ZR - 300zł

Detale takie jak aluramki na zegary i pokrętła, nowy mieszek pod kolor tapicerki, podłokietnik, oświetlenie ledowe (około 300zł)

Audio:

Głośniki Hertz DCX 165 2x przód, Sony Xplody 2x tył, subwoofer MAGNAT BS30 + radio CLARION CZ202E, do tego zwrotnice + tweetery Hertza, drzwi i bagażnik auta wygłuszony matami bitumicznymi (za całość około 1200zł)

Mechanicznie:

Świeżo zrobiona uszczelka pod głowicą - planowanie głowicy, uszczelka, śruby + płyny i oleje (1500zł)

Wymiana sprężyn na obniżające -40mm Jamex, + amortyzatory przednie (700zł)

Wymiana alternatora, chłodnicy, drążków, tarcz przednich + klocków (500zł)

+ Przeglądy, robocizna, świeżo podbity przegląd, nowe ubezpieczenie itd, itd...

Troszke kasy poszło :D wiem, że się już nie zwróci, ale jestem zadowolony z roboty jaką zrobiłem, autko ma charakter, zwraca na siebie uwagę. Wkrótce wrzuce zdjęcia :)
Ostatnio zmieniony przez Kamel Czw Lut 27, 2014 10:54, w całości zmieniany 1 raz  

MatiNitro 

Rover 75

Wysłany: Czw Lut 27, 2014 09:49   

Kamel, jaka cena wywoławcza może być? :P

Kamel 

Rover 200

Wysłany: Pon Mar 03, 2014 22:09   

MatiNitro napisał/a:
Kamel, jaka cena wywoławcza może być? :P

Co łaska :D

A tak serio, podsumowując wszystkie koszta + zakup auta stwierdzam, że żal mi go sprzedać za grosze, wole zostawić bratu jak zrobi prawko. Więc myśle że wystawie go za "symboliczne" 7,500pln do rozsądnej negocjacji. Autko jest naprawdę w bardzo dobrym stanie, jest zadbane i dopieszczone. Drugiego takiego w moich rejonach napewno nie ma :D

Do autka dokładam jeszcze troche gratów, które nie zdążyłem zamontować, np. halogeny, airbag z 25ki, oraz pare dupereli: klamek, plastików, chlapaczy itd...

Po zrobieniu fotek rozpisze się bardziej w odpowiednim do tego dziale, na chwilę obecną to tyle :)

[ Dodano: Pon Mar 03, 2014 22:09 ]
A oto mój piękny zderzaczek, świeżo po polerowaniu :) Niedługo foty na aucie.

Rosia 

Wysłany: Wto Mar 04, 2014 06:42   

Ten kolor jest genialny :)

Kamel 

Rover 200

Wysłany: Wto Mar 04, 2014 11:15   

I już na samochodzie, jak wam się podoba ? :)

pelson91 

Rover 75

Wysłany: Wto Mar 04, 2014 11:17   

Pazdzioch. 

Wysłany: Wto Mar 04, 2014 20:57   

Rewelka jak dla mnie z wyglądem tego zderzaka ;)

MatiNitro 

Rover 75

Wysłany: Wto Mar 04, 2014 21:07   

Kamel, genialna robota ;) dobrze że zostawiłeś czarne zaślepki halogenów :) nie zlewa się to wszystko tak :)

leszczu 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 06, 2014 11:35   

Wstaw koniecznie halogeny.

Odpowiedz do tematu