Wysłany: Sob Paź 03, 2015 16:53 [R75] Ułamany czujnik ABS
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam
Mam poważny problem z czujnikiem ABS który się ułamał przy próbie wyciągnięcia bo był uszkodzoney, niestety cały czujnik został w piaście... I pytanie jak go teraz stamtąd wyciągnąć? Rozwiercić go czy może zdemontować piaste i próbować innym sposobem?
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 03, 2015 16:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja wydlubalem go z dwóch stron, ale trzeba uważać przy piascie bo przez to uszkodziłem pierścień magnetyczny i dalej był problem z abs do wymiany piasty z łożyskiem.
Ja rozwiercałem z przodu a styłu zdejowałem piaste i wybijałem, a przed włorzeniem nowych czujników objechałem je pilnikiem do okoła żeby je troche zmiejszyc na obwodzie i żeby luzno wchodziły na tawot, przy nastepnej wymianie nie ma wtedy żadnych problemów z wyjenćiem.
Mini wiertarko - szlifierka ,wiertło 2mm i 10min wolnego czasu to jest jedyne czego potrzebujesz
Tylko rób to ostrożnie. Mi też czujnik się oderwał podczas wymiany i podczas rozwiercania uszkodziłem łożysko a właściwie tą tasmę odpowiedzialną za ABS i potem mi wariował i włączał się przy każdym naciśnięciu hamulca. Pomogła... wymiana łożyska.
a jak zrobic zeby czujnik nie wpadl do srodka, polowe wywiercilem jak pchne do przodu to wpadnie do srodka, nawet wkrecilem srube i chcialem wyciagnac ale nie drgnie,trzeba sciagac piaste chyba? czy wystarczy odkrecic ta duza srube na srodku tarczy czy jeszcze cos dodatkowego? samemu to zrobie? nie mam zadnych sciagaczy do lozysk ani nic takiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum