Wysłany: Czw Gru 17, 2015 08:14 [All] Czym przykleić tapicerkę
Witam.
Mam w moim R75 problem z odpadającym materiałem tapicerki. Głównie na tylnej części fotela kierowcy oraz na poszyciu słupków przy szybach. Całość rozwarstwia się na tej cienkiej warstwie gąbki.
Jak to najlepiej przymocować? zeskrobać gąbkę i czymś na nowo przykleić?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 17, 2015 08:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Czw Gru 17, 2015 21:08
BigBoyPL napisał/a:
Jak podsufitka w 75 jest tak samo skonstruowana jak w 25 (ramka, gąbka, materiał) to można sobie podarować działanie punktowe.
Kleiłem w 75 na wiosnę część nad głowa kierowcy. Użyłem kleju w sprayu. Trzyma do tej pory, nic nie czyściłem gąbki itp. Auto pod chmurką stoi. Już prawie rok minął
Stosowalem 2 kleje w sprayu do tap drzwi, puszka za 25 zl jakis no name srednio i puścił po jakimś czasie, szarpnalem sie na supermocny klej do tapicerki firmy tesa, w sprayu kupiłem w leroyu za jakies 50 zl, odpukać po roku nic nie odpada.
Ja oddaję do zaprzyjaźnionego tapicera.
Za podsufitkę w Landku kolegi powiedział 100zł
Dobrał materiał niemal identyczny jak oryginał.
Wszystko ładnie i estetycznie.
Dodatkowo dogadali się że za 250zł poszył na fotele pokrowce na miarę.
Spasowane są naprawdę idealnie - Wygląda jak fabryczna tapicerka.
Auto zyskało fajny świeży wygląd za małą kasę.
Landek 2000r L-Seria 5D z szyberdachem.
Ja mam na temat podsufitki własną teorię.
Materiał jest produkowany razem z gąbką i tak zostaje przygrzany a nie przyklejony do formy.
Jeśli gąbka zacznie się kruszyć to już praktycznie jest pozamiatane.
Przy zdzieraniu gąbki robią się kulki i trzeba wyprać podsufitkę itp.
Dodatkowo jak ktoś jeździ z odklejoną podsufitką przez kilka lat to może już nie ułożyć materiału tak jak powinien być.
Stosowalem 2 kleje w sprayu do tap drzwi, puszka za 25 zl jakis no name srednio i puścił po jakimś czasie, szarpnalem sie na supermocny klej do tapicerki firmy tesa, w sprayu kupiłem w leroyu za jakies 50 zl, odpukać po roku nic nie odpada.
Longer- u mnie też jest problem z podsufitką...
Czy jakoś na wiosnę znajdziesz chwilę, żeby pomóc mi ogarnąć temat?
Podsufitke najpierw musze sam podkleić bo robiłem drzwi tylko i na nowym materiale, Ty w tourerze masz lepiej bo podsufitke możesz wyciągnąć przez bagażnik. Do wiosny sporo czasu
Mysle tez o tym, i nie przychodzi mi nic do głowy, chyba ze wykręcić przednie fotele i wyjdzie przez tylne drzwi po przekątnej, ale nie próbowałem jeszcze
Wysłany: Wto Gru 22, 2015 10:39 [All] Czym przykleić tapicerkę
Podobno przy odpowiednim złożeniu oparć foteli też się daje. Ciekaw jestem, czy komuś w ten sposób się to udało bez wyciągania na siłę i mocnego zginania podsufitki ?
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Były problemy bez wyciągnięcia fotela, a szkoda czasu bo 4 śruby to 5min roboty. Kleiłem już 2 różne podsufitki i za każdym razem stary materiał do niczego się nie nadawał, więc chcecie dobrze i na długie lata to kupujecie materiał z gąbką który był zgrzewany sprzedawca też będzie miał klej to kupujemy (tapicerski w spreju najlepiej (marketowe do tkanin się nie nadają bo w aucie temperatura))
Pewnie ktoś kto będzie to robił poszuka na necie turtoriall albo coś ale dopisze co wiem
(starą zedrzeć, zeskrobać gąbkę co została, można gąbka z papierem sciernym)
Ale uważajcie jak kładziecie materiał nie naciągać go w żadna stronę (najlepiej 2 osoby) delikatnie kłaść od środka gładka powierzchnia jest fajna cyrki zaczynają się przy słoneczkach tam ostrożnie wciskać materiał od zewnątrz żeby nie naciągać tego co już przykleiliście.
Warto też pracować w rękawiczkach tych z materiału bo łatwo sobie wybrudzić ten materiał.
Robota fajna i prosta a mi każdy tapicer marudził i chciał za to 300 i więcej pieniędzy...
Kiedyś w astrze kleiłem podsufitkę w kombi fajna, robota, za grosze kupiłem piankowany material i jak to głupi szczeniak, przykleiłem go na klej do kasetonów trzymało elegancko.. Do wiosny dojrzeje z decyzja to będę działał z podsufitką w kolorze czarnym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum