Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: 2000
Na wstępie napiszę, że szukałem na forum podbnego problemu ale nikt go nie poruszał i nie opisywał.
Kilka dni temu zaświeciła mi się kontrolka zużycia klocków - podłączyłem pod komputer i wyszedł tylni czujnik - jako że klocki mają 4 miesiące trochę mnie to zdziwiło - dobrałem się do czujnika i faktycznie od starości czujnik już się rozleciał.
Zamówiłem nowy wymieniłem i tu pojawia się problem - kontrolka zużycia klocków na desce nie chce zgasnąć - podłączam komputer - brak błędów. Sprawdziłem czujnik - brak przerwy w obwodzie i skończyły mi się pomysły co może być tego przyczyną.
Kasowane były błędy mimo że nie występowały, odłączany akumulator aby zresetować komputer - kontrolka jak się świeciła tak świeci.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Co jeszcze mogę sprawdzić aby rozwiązać ten problem?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 11, 2015 20:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 287 Skąd: Polska
Wysłany: Pią Gru 11, 2015 22:08
Ja mam ten sam problem, sprawdzałem, kombinowałem, dałem sobie spokój, mam dobre klocki, a słoneczko świeci non stop, może grubość tarcz ma znaczenie bo u mnie są na granicy...
_________________ Lubię roverki, jeszcze bardziej rowerki.
U mnie w ogóle ta kontrolka nie działa...
Miałem klocki z tyłu takie, że tarły już podczas jazdy. A kontrolka się nie zapaliła.
Może to i lepiej...nie wiem co za problem sprawdzić, czy klocki są do wymiany, czy nie
Dominoz ja to uważam za całkiem przydatną funkcję Jak kończy mi się klocek to przynajmniej o tym wiem.
Pewnie że przydatny bo tarczy blachą nie zniszczysz
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
MG TF 160 srebrny pocisk
Uważam, że funkcja przydatna mimo że klocki mam nowe - złącze było mostkowane ale błąd nie zniknął - wpadł mi pomysł do głowy ale już nie sprawdzałem bo dziś zbyt dużo %% - jutro po sprawdzam ale może jest jakaś zależność od bezpiecznika.... muszę sprawdzić czy są całe i czy w ogóle jest to pod jakiś podpięte...
I zapomniałem - czujnik jest tylny ale jakie ma to znaczenie jak i tak jest to obwód zamknięty i bodajże różnica to długość przewodu...
podejrzewam że gdzieś kabel szlag trafił i dlatego nie działa
MG TF 160 srebrny pocisk
Zarówno uszkodzony kabel jak i czujnik z przodu jest możliwy i obu opcji nie sprawdzałem jeszcze ale dlaczego komputer błędu nie pokazuje - podkreślam że przed wymianą czujnika dokładnie pokazywał gdzie błąd występuje.
Obecnie dla mnie przez długi czas nie przydatne, bo mam wszystkie klocki nowe
Poza tym klocki słychać, jak są zużyte.
na tarczach nacinanych w konfiguracji z automatem, nie wiem czy klocki wytrzymały mi 20 tys. oczywiście mogę się mylić, bo nie zapisałem sobie przy jakim przebiegu założyłem klocki, ale wiem ze się bardzo zdziwiłem jak raz zobaczyłem ich stan
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Przy okazji wymiany alternatora sprawdziłem czujnik w przednim kole jak radziliście i okazał się uszkodzony - przetarty przewód - wystarczyło go tylko połączyć i zaizolować.
Tylko dalej się zastanawiam dlaczego komputer nie pokazywał tego błędu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum