Wysłany: Nie Sty 31, 2016 18:23 [R200] Kapie od spodu na wysokości tylnych lewych drzwi
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam.
Mam prośbę o pomoc w zidentyfikowaniu problemu. Nie jeżdżę roverkiem już prawie od roku - użytkuje go domowniczka która powiedziała mi dziś że "coś kapie" z obu stron na wysokości tylnych drzwi - prawie przy tylnym kole. Z tego co się dowiedziałem to kapie tak już od kilku miesięcy (!!!). Jako że nie mam ani kanału ani podnośnika to podniosłem go na lewarku i tyle ile rady dałem sięgnąć ręką zrobiłem zdjęcia które dołączam do tematu. Lewa strona na wysokości tylnych drzwi - tam jest dość mocno spocone ale nie zauważyłem żeby jakiś przewód był gdzieś pęknięty (mogłem przeoczyć bo jak już pisałem wcześniej - brak kanału). Płyn hamulcowy ucieka ? Z zbiorniczku pod maską stan był bliżej minimum ale cały czas w normie.
Teraz prawa strona na wysokości tylnych drzwi - tam po 10-minutowym postoju zrobiła się duża plama na podjeździe. Z tego co zauważyłem to na łączeniu tłumika jest mokro, przewody które idą gdzieśtam obok rury tłumika wydają się być ok.
Auto i tak odwiedzi mechanika ale że ze mnie diagnosta i mechanik kiepski chciałem najpierw tutaj zapytać co to może być. Z góry dzięki za pomoc i sugestie.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 31, 2016 18:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Benzyna to to nie jest bo bym wyczuł. Woda? Skąd tam woda? Spocone miejsce jest na wysokości tylnej kanapy, czyli ściągnąć do gołej blachy żeby ewentualnie wyeliminować wodę ?
Plama pod autem nie znika podobno od tygodnia i jest delikatnie tłusta więc chyba nie woda ale mogę się mylić
Właśnie przyszło mi do głowy że spryskiwacz tylnej szyby nie działa. Którędy leci wężyk spryskiwacza na tył ?
KotwicaWeWodzie, Jak nie czuć paliwem i nie wygląda na płyn hamulcowy to wężyk spryskiwacza jest bardzo prawdopodobny...(szczególnie że ci nie sika na szybę a woda pewnie gdzieś leci). Słychać jak chodzi pompka?
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Sprawdź w gumie między kabiną a klapą z lewej strony. Jak pęka to tylko tam.
Strzał w dziesiątkę. Dokładnie to to. Dzięki za sugestie, wężyk dokupię pewnie gdzieś w sklepie akwarystycznym i wymienię. Wyciągnąłem całą kanapę i tam była powódź bo spływało od pęknięcia w dół kanalikiem i po wężyku, pianka w kanapie pod tyłkiem też trochę nasiąknięta. Osuszyłem tyle ile dałem radę i teraz rodzi się pytanie czy można to składać do kupy czy trzeba jakimś specjalnym środkiem ścierać ? Nie jest już mokro ale palec się ślizga po tym bo to trochę "tłuste".
Z góry dzięki za pomoc. Ulżyło mi że to tylko płyn spryskiwaczy a nie hamulcowy
Ok wszystko juz wróciło do normy. Nowy wężyk na tył założony, okazało się jeszcze że sam kanalik w mechaniźmie wycieraczki też był zapchany ale udało mi sie to udrożnić bez demontażu wycieraczki i silniczka, teraz sika jak szalony jeszcze raz dzięki za pomoc/sugestie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum