Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witajcie,
Mam szybkie pytania, mam nadzieje że uda mi się precyzyjnie nakreślić o co mi chodzi.
Zobaczyłem czarną plamę pod autem. Podniosłem i ujrzałem obrzyganą miskę olejową. Cieknie po śrubie olej w odstępie 1-2 sekundowym -.-.-.-. W czasie gdy silnik jest zgaszony też kapie, ale zdecydowanie mniej.
Pytania:
- widziałem miskę olejową (ma wieko przykręcone do reszty misy), pytanie czy są uszczelki na dwa elementy czy tylko na to wieko, zaznaczyłem na czerwono o co pytam
- czy są do sprawdzenia jeszcze jakieś przewody olejowe w tej okolicy (na zdjęciu zaznaczyłem jak cieknie)
*zdjęcie poglądowe oczywiście
Przepraszam z góry za pytania od lajka
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 26, 2014 20:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Sro Lis 26, 2014 20:18
Sprawdź pierw dokręcenie śrub, możliwe ze jest któraś nie ma gwint zerwany jeśli ktoś przy tym dubał i nieumiejętnie poskładał. Jak wszystkie będą ok, to na początek uszczelka do wymiany
postaram się zakupić taki klucz.
Wpadło mi jeszcze jedno do głowy, gdzie dokładnie znajduje się filtr oleju? - przyznam się, że nie pamiętam. Czytałem na forum bwm, że podobnie wygląda wyciek z podstawy filtra jak i z uszczelki.
na zdjęciu wygląda, że to nie ten objaw. we wtorek muszę podjechać do mechanika, bo we własnym zakresie czuje że słabo.
na czerwono zaznaczyłem miejsce gdzie kapie
Problem zlokalizowany, przedni uszczelniacz wału korbowego.
Wymienione, ale mechanik klnął jak szewc, nie lubi się brudzić olejem (teraz przecież tylko komputer potrzeba...)
panowie gdzie można dostać nowe przewody olejowe do r75 v6?
zauważyłem że stare ciekną z zakowek
może ktoś już zmieniał i może pasują od jakiegoś innego samochodu
zdejmij te i daj zakuć na nowo będzie taniej i porządnie.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Tez tak myslalem ale na razie nie moge sobie pozwolic na pozostawienie samochodu w tygodniu bo pracuje od 8 do18 lacznie z sobota. Wiec pozostaje mi niedziela na takie drobne naprawy.
panowie gdzie można dostać nowe przewody olejowe do r75 v6?
zauważyłem że stare ciekną z zakowek
może ktoś już zmieniał i może pasują od jakiegoś innego samochodu
Nowych raczej nie dostaniesz. Kiedyś wymieniłem na używane i dalej ciekły więc zakułem i jest ok
Kup używane, zakuj na nowo i wymień, stare też zakuj i sprzedaj jako regenerowane część kasy odzyskasz.
MG TF 160 srebrny pocisk
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum