Wysłany: Sob Paź 22, 2016 21:36 [R220] turbo GT 15 problem przy regeneracji
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam dziś postanowiłem sam zregenerować turbo w roverku zamówiłem zestaw regeneracyjny na allegro oryginał do garrett GT15
wszystko poszło pięknie z rozbieraniem i składaniem do momentu gdy założyłem wirnik na oś od strony ssącej turbiny i po dokręceniu nakrętki został zablokowany wirnik wraz z całą osią turbiny do tego gdy jest lekko dokręcona nakrętka sama się odkręca i luzuje wirnik
co może być przyczyną ? dodaje filmik może coś pomoże
Hm, pierscien od strony wydechowej wskoczyl na miejsce? Czesci skladasz mocno naoliwione? czy dales nowa gumowa uszczelke pod dekiel gdzie wchodzi lozysko od strony ssacej?
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Wysłany: Sob Paź 29, 2016 18:33 Regeneracja turbosprężarki garrett GT15
Tak pierścień wskoczył na miejsce Ale przy dokręceniu nakrętki wirnika od strony ssącej przerwa znika i wirnik opiera się o blachę i to go blokuje w miarę odkręcania nakrętki szczelina się pojawia czy nakrętka ma być dokręcona z jakąś ustaloną siłą ??
uszczelka jest nowa założona pasuje bez problemu i oleju jest aż za dużo:):)
Jest też pewna różnica w tulejkach stara ma mniejszy kołnierz a nowa z zestawu większy ale po za tym wszystkie rozmiary długości i grubości są takie same czy to ma wpływ ?
Dodano: Sob Paź 29, 2016 19:27
Odnośnie łożyska wygląda to tak
1 różnica między starym a nowym łożyskiem
2 łożysko wyjęte
3 osadzone
Dalej zdjęcia po kolei jak składam
[ Dodano: Sob Paź 29, 2016 19:33 ]
Składam w takiej kolejności
a spróbuj podmieniać po kolei elementy nowe -> stare (tylko pojedyńczo) i zobacz czy czasem nie bedzie oki za którymś razem, mi zdarzyło się kilkukrotnie, że nie wszystko pasowało idealnie (to chińskie zestawy naprawcze) i musiałem jakiś element zostawić stary. Raz była to właśnie ta gumowa uszczelka bo podnosiła do góry dekiel i przy skręcaniu wszystko się klinowało
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum