Wysłany: Wto Sty 24, 2017 15:06 [MG ZR] brak reakcji gazu
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam. Mam problem a mianowicie gdy jest wilgotno gaz nie reaguje i obroty wskakuja na 1300. A gdy jest cieplej czy suche powietrze usterka ustepuje i wszystko wraca do normy. Ktos wie co moze byc? Bo zaden mechanik u ktorego bylem nie ma pojecia..
Ostatnio zmieniony przez kubakgb Nie Sty 29, 2017 19:44, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 24, 2017 15:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Sty 28, 2017 13:39 Re: [MG ZR]
kubakgb napisał/a:
Witam. Mam problem a mianowicie gdy jest wilgotno gaz nie reaguje i obroty wskakuja na 1300. A gdy jest cieplej czy suche powietrze usterka ustepuje i wszystko wraca do normy. Ktos wie co moze byc? Bo zaden mechanik u ktorego bylem nie ma pojecia..
Kolego sprawdz sobie najpierw przewody które idą od potencjometru, wzmocnieniem przednim pod chłodnicą..... (bynajmniej ja tak miałem) lubią się w tym miejscu na załamaniu pod chłodnicą przecierać. Żeby to dobrze zrobić trzeba wyjąć chłodnicę z wiatrakiem i całą wiązkę (będąc pod samochodem od lewej podłużnicy do samego potencjometru) wypruć z oryginalnego plesza, kabelki (jest ich parę) przetrzeć i osuszyć (powietrze ze sprężarki, suszarka itp.) i po kolei sprawdzić każdy z osobna czy jest w jakimś miejscu przetarty i zaizolować. Całość włożyć w drugi nowy plesz i dobrze zaizolować. Wiązkę rozprowadzić, ułożyć i przyczepić jak była oryginalnie. Miałem ten sam objaw co ty, mi pomogło....
Uwaga! Ten temat zostanie usunięty jeśli autor nie poprawi jego nazwy.
Na tym forum obowiązują ściśle określone zasady nazewnictwa tematów.
Proszę niezwłocznie zapoznać się z tym tematem
Aby zmienić nazwę tematu, autor musi w pierwszym poście użyć funkcji
Kables sprawdzone. Nie bylo widac przetarc ale wazystkie zostaly dokladnie zaizolowane. Do tej pory odpukac wszystko dziala. A gdyby to bylo nie to to jaka moze byc jeszcze przyczyna?:)
Uszkodzony czujnik położenia przepustnicy.
Jak się powtórzy to zgaś, wypnij wtyczkę (zwiększą się obroty jałowe i będzie dziwna reakcja na gaz), odpal i zobacz czy dalej się zawieszają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum