Wysłany: Sro Kwi 19, 2017 12:39 [R75] Olej w układzie chłodzenia
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Witam, klubowiczów chciałbym odświeżyć temat oleju który przedostał sie do układu chłodzenia. oprócz tego mojemu roverkowi nic nie dolega. Równo pracuje nie kopci nie ma płynu chłodzącego w silniku, odpala bez problemu. Ubyło tylko około 100ml oleju, ktory najprawdopodobniej znajduje się w zbiorniku wyrównawczym. Czy ktoś z was przerabiał ten temat. Obawiam się mechaników i żeby mnie nie narazili na dodatkowe koszty i czegoś nie popsuli. Specjaliści mechanicy obstawiają na chłodniczke oleju w 90% , albo pękniętą głowice. Jak zdiagnozować co nawaliło?
Proszę o pomoc. Jest to Rover 75 2,0 Cdti z 2004 r z przebiegiem niespełna 200tys. km
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 19, 2017 12:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pawel1984, Zaraz zaraz . Masz diesla. W dieslach głowice tak łatwo to znowu nie pękają
Zaglądałeś do zbiorniczka chłodzącego i zauważyłeś że tam coś pływa oprócz płynu chłodzącego czy to tylko przypuszczenie ?
Ten pomiar ubytku oleju był przeprowadzony w analogicznych warunkach? (chodzi mi o czas potrzebny na spłynięcie oleju). Widzisz gdzieś jakieś wycieki?
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Sro Kwi 19, 2017 18:18
Pawel1984, w tym silniku padająca chłodniczka oleju to standard. I w tym kierunku bym się radził zainteresować. Uszczelka pod głowicą na drugim miejscu
Wiek i przebiegi robią swoje, coraz więcej chłodniczek spredajemy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum