Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Emdżinka miała już długą przerwę bez awarii i postanowiła znowu zwrócić na siebie uwagę
Otóż, jak w temacie, ubywa płyn chłodniczy (niewiele, dolałam z 300ml), wycieków nie ma, podloga w garażu sucha, ale na nagrzanym silniku pojawia sie dymek/para spod maski. Co to może byc?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 28, 2017 16:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A konkretnie skąd spod maski? Tam jest sporo elementów, ale pewnie płyn Ci cieknie tylko jak jest gorący, bo ciśnienie rośnie, a węże się rozszerzają. Musisz dokonać obserwacji gorącego silnika i już.
Kurcze, wtedy by wyszło, że trzeci raz to samo... 8 maja odstawiam autko do mechanika, zobaczymy co wyjdzie. Internet mnie postraszyl nieszczelnym EGRem i innymi brzydkimi rzeczami, musialam się upewnić, że mogę z tym jeździć jeszcze z tydzień.
Jak mi wyciekał płyn to wycieku szukałem 4 miesiące. W końcu któregoś dnia wzrosła mi temperatura. Niestety jak winna wszystkiemu była uszczelka pod głowicą - po jej wymianie nie wiem co to znikający płyn.
Jak mi wyciekał płyn to wycieku szukałem 4 miesiące. W końcu któregoś dnia wzrosła mi temperatura. Niestety jak winna wszystkiemu była uszczelka pod głowicą - po jej wymianie nie wiem co to znikający płyn.
Sprawa jest dosyć dziwna, udało mi się znaleźć przybliżoną lokalizację dymienia, ale nie jestem w stanie zlokalizować wycieku - mokre są rury intercoolera (? jestem zielona z mechaniki) i to po prawie całej widocznej długości i to właśnie paruje/dymi. Wcześniej nie zauważyłam żeby to było takie mokre.
Wracając do płynu chłodniczego, po ostatnim dolaniu nic nie ubywa. Tylko tyle, że jest pod poziomem max i po odkręceniu korka podnosi się o jakiś centymetr.
Oleju nie sprawdzałam, bo silnik był nagrzany, ale jutro zerknę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum