Wysłany: Czw Maj 25, 2017 16:47 [Rover 25] Szarpanie, uszczelka pod głowicą?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Witam, podczas wczorajszej jazdy na badania, auto szarpało bez powodów nawet gdy trzymam obroty. Ograniczenie do 70, obroty trzymam tak 2-3tyś aby było 60-70 a tu nagle szarpanie auta losowo, raz co sekundę a raz 3min. Jak wracałem ani razu nie szarpało
Dziś sprawdziłem płyny, patrzę że chłodnicy mało otwieram i co widzę?
wcześniej był czyszczony [sam pojemnik] u mechanika a Rodzina mówi że pozostałości w węzach/kablach. Niedługo też muszę wymienić olej [nie ma majonezu]. Nic oprócz tego majonezu, musztardy czy co to jest nie występuje a autko ładnie chodzi [oprócz szarpania bez powodów]. Coś leci także spod silnika, a mianowicie przodu, w ciągu 2dni stania to napełniło by 1/4 pojemności normalnej szklanki
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 25, 2017 16:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wymień płyn i zapodaj sobie płukankę albo ostatecznie płyn do naczyń ludwik i jak nowym zalejesz i będziesz miał w zbiorniku to samo to uszczelka głowicy na bank ale już teraz podejrzewam ze masz ją trafioną
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
wymień płyn i zapodaj sobie płukankę albo ostatecznie płyn do naczyń ludwik i jak nowym zalejesz i będziesz miał w zbiorniku to samo to uszczelka głowicy na bank ale już teraz podejrzewam ze masz ją trafioną
można dokładniej? bo pierwszy raz słyszę o płukance czy jakiś płyn do mycia
Idź do sklepu motoryzacyjnego i poproś o płukankę do czyszczenia układu chłodzenia z oleju. Będą wiedzieli co Ci dać.
Jak chcesz taniej, to wlej trochę płynu do naczyń do układu chłodzenia i pojeździj trochę. Zlej, dobrze przepłucz obieg, zalej nowym płynem i obserwuj.
[ Dodano: Czw Maj 25, 2017 21:24 ]
No i Ludwik też jest bardzo skuteczny
MG TF 160 srebrny pocisk
Można wiedzieć ile tego płynu do mycia naczyń? i musi być to Ludwik? i ostatnie prósba to w punktach jak wykonać żeby coś nie !@!$#** i od razu do mechanika
Suść płyn, zalej wodą, na 4 l wody tyle mniej więcej wchodzi ja bym dał ze 200ml Ludwika. pojeździj trochę i zobacz czy będzie dużo oleju w płynie jak będzie to Uszczelka a jak bedzie mało to zalej jeszcze raz wode z płukanką i zobacz znowu może się wyczyści i będzie ok choć wątpię
[ Dodano: Czw Maj 25, 2017 22:02 ]
Nie koniecznie ludwik może być pur albo co tam masz. płukanka jest jednak skuteczniejsza bo odkamieni chłodnicę i nagrzewnicę przy okazji
MG TF 160 srebrny pocisk
obserwując samochód przez kilka dni
- nie cieknie nic, oleju w zbiorniku się nie większa ani nie ucieka z silnika jutro zapytam kiedy by wyczyścił zbiornik oraz przewody płynu chłodniczego. Olej tak czy niedługo idzie na wymianę i myślę ze w lipcu albo w sierpniu na początku miesiąca. Auto nie szarpie, możliwe że mama daje dużo mocy i szybko zabiera nogę wtedy silnik się pewnie dusi/dławi
Mechanik sprawdził świece, ale wątpię żeby po pół miesiącach tak poszły
[ Dodano: Pon Cze 05, 2017 19:10 ]
Koledzy [i koleżanki]
Po krótkiej jazdy zauważyłem że zbiornik jest czymś zapełniony. Nie wiem czy to Olej bo nie zmieniał na bagnecie/marce, ciągle w jednej pozycji. Powodem może być chłodnica oleju? Auto gazowałem do 4tyś obrotów dopiero po rozgrzaniu, a na zimnym pilnuje do 2,5tyś. Autko zachowywało się normalnie, tak samo po tym zdarzeniu.
[ Dodano: Wto Cze 06, 2017 21:11 ]
Oto zdjęcia jak wygląda zbiornik wyrównawczy
na tym widać 2 płyny [niebieskie - 1 ciemny pod spodem i 1 jasny pod minimum]
Oleju ani nie przybywa czy ucieka, ciągle się trzyma pomiędzy min. Nie uzupełniam ponieważ jak i na zdjęciu widać olej jest czarny więc w lipcu wraz z OC wymieniam olej
wszystko działa oprócz tego że po mocnym gazowaniu coś leci do zbiornika a przy niskich - nic?
[ Dodano: Pon Cze 19, 2017 17:10 ]
sebeks napisał/a:
Z ciekawości jaką masz chłodnicę oleju ? Mokrą czy suchą ?
a gdzie można sprawdzić że pytasz się czy mokra lub sucha, wiem tylko że wcześniej coś obok silnika trochę kapało po dłuugiej jeździe. Nie olej bo bez zmian.
Myślalem, że dokładałeś chłodnicę oleju. Ale po Twej odpowiedzi wnioskuję że jednak nie Zatem niestety, ale też obstawiam uszczelkę pod głowicą.
Skoro coś kapało spod auta ( zakładam że to nie woda wykroplona w klimatyzacji podczas jej pracy tylko płyn chłodzący), to najprawdopodobniej przegrzałeś już silnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum