Wysłany: Wto Maj 22, 2012 16:23 [R200] Nie działa klimatyzacja
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
pod koniec tamtego roku klimatyzacja przestała mi działać. Stwierdzilem, ze poprostu czynnik sie skonczyl i nic z nia nie robilem. Teraz zaczely sie upaly i dzis pojechalem ja nabic. Gosciu na samym poczatku jak ja sprawdzal to powiedzial ze mam cos nie tak ze sprezarka i nie wie czy bedzie dzialala. Noi faktycznie niby ja nabil, sprawdzil ze jest szczelna ale nic nie chlodzi. Poradzil mi zeby udal sie do elektryka ale poki co chcialbym jakos domowymy sposobami sprobowac ja uruchomic. Gdy ja wlaczam to obroty normalnie sie na chwile zwiekszaja. Czytalem kilka tematow ale nic sie nie dowiedzialem, dodam tylko ze niedawno lutowalem cala wiazke tylnej klapy
Czekam na pomoc i pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 16:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli kolo na sprężarce się załącza i słychać "KLICK" oraz sie ono kreci to znaczy ze elektryka działa. A jak nie chłodzi to może być sprężarka do regeneracji
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
No jak ktoś tobie w kabinie naciśnie guzik to powinien magnes zaskoczyć. Jak jest pusta to niestety czujnik ciśnienia na to nie pozwoli lub nie powinien.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Hmm... czyli w przypadku gdy jest pusta, nie powinny podnieść się obroty ani nic z tych rzeczy po naciśnięciu przycisku. Bo właśnie nic nie wskazuje na to by działała po za kontrolką przy przycisku,
Jeżeli kolo na sprężarce się załącza i słychać "KLICK" oraz sie ono kreci to znaczy ze elektryka działa. A jak nie chłodzi to może być sprężarka do regeneracji
radZiu7 Jak klime masz nie nabitą to po włączeniu klimy nic sie nie zrobi tzn. ani nie podskoczą Ci obroty silnika ani nie powinna sie zapalić dioda na przycisku od klimy. przynajmniej u mnie tak jest. też miałem niesprawną sprężarkę i musialem ja wymienić, po nabiciu jeździłem niecały rok (w zeszłe lato nabilem klime i do tego lata zeszło) gdzies mi gas ucieka niby bardzo wolno no ale.. chcialem zas teraz nabic ale po napelnieniu gazu klima się nie włancza (spręzarka jest ok) i nalezy szukac po kablach ale czy w wiązce kabli na tylniej klapie jest jakiś kabel co załańcza klime to wątpie..
hmm... trochę się podłączę pod temat, bo u mnie ,gdy włączę klimę to przycisk się zapala, obroty wzrastają i słychać "klik" ale nic nie chłodzi, myślałem, że klima nie nabita, ale teraz z tego co czytam to coś ze sprężarką nie tak?
_________________ Dobry wywiad to podstawa do wygrania każdej wojny...
u mnie jest ZERO gazu więc się klima nie włańcza.. Jesli tobie Predatoraf się włańcza klima a nie chłodzi być może masz ostatki gazu? czy tak juz od dawna masz? Ja niestety nie jestem szpecem za bardzo z tej dziedziny
Yyy no wiesz.... klima ostatnio była używana latem więc zapewne będzie potrzebna wizyta u mechanika
I to jest podstawowy błąd. Klimatyzacji należy używać cały rok. Ja nawet w zimie przynajmniej raz w tygodniu uruchamiałem ją na 10 minut. Olej zawarty w czynniku przesmaruje sprężarkę a dodatkowo zapobiegnie przedwczesnemu rozszczelnieniu całego układu.
Czasami klimatyzacja włącza się nawet mimo braku czynnika. Dzieje się tak wtedy, gdy przeróżni pseudomechanicy i inni druciarze, chcący zaoszczędzić parę złotych na wymianie uszkodzonego presostatu, zwierają go na krótko. Stad już niedaleka droga do wykończenia sprężarki.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
RadZiu7, No niżej alternatora tam gdzie idą węzę od klimy Powinna na niej byc zielona lub niebieska naklejka.
Faktycznie, nie pomyslalem zeby po wezach pojsc.
Noi zlokalizowalem ja, a wiec kolo sie kreci, no ale chyba musi, bo wszystko na jednym pasku przeciez jest. Ale srodek stoi w miejscu przed i po wlaczeniu. Czyli chyba sprezarka sie nie zalacza ? Zeby dobrac sie do tej wtyczki to chyba trzeba alternator sciagnac?
RadZiu7, No to znalazłeś, wiec ten środek ma się kręcić i z niego wychodzi to "klick"
W sumie sie da dojść to wtyczki i podłącz ja pod +12V i w tedy będzie wiadomo czy sprężarka jest sprawna.
Tak myslalem, ze ten srodek ma sie krecic po wlaczeniu klimy No coz, bede cos rzezbil z ta sprezarka, ale poki co to nawet jeszcze tej wtyczki nie widzialem, bo srednio tam z dostepem a jeszcze obok parownik od gazu wisi itp :O Coz, dzieki. POMOGL!
P.S. Jesli wymieni sie sprezarke to klime trzeba nabijac od nowa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum