Wysłany: Sro Paź 20, 2021 19:13 [R75] stuki/klekot z okolic silnika
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000
Witam wszystkich zmotoryzowanych roverkami
Mam problem z stukami dobiegającymi z okolic dołu kolektora ssącego. Na początku myślałem że to klapki, ale po rozebraniu i ponownym skręceniu kolektora nie było żadnej różnicy.
Stuka cały czas, częstotliwość się zwiększa wraz z obrotami. Silnik kręci się tylko do 3tys. obrotów, potem traci moc, czuć ogromną różnicę w pogorszonym przyspieszeniu (po wciśnięciu pedału gazu mało co się dzieje).
Proszę o pomoc, byłem już u dwóch mechaników, z czego żaden nie chciał się podjąć tematu.
Z góry dziękuję serdecznie
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 20, 2021 19:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Faktycznie, jeśli stukanie wiąże się ze spadkiem mocy to na 99% coś związane z VIS'ami lub - nie daj Boże - kolektorem.
VIS'y to jeszcze pół biedy - można kupić nowe lub naprawić.
Gorzej będzie z - tfu tfu - kolektorem.
Tylko wymiana.
Jak znajdziesz używkę w dobrym stanie to jeszcze jak Cię mogę, nowy w zasadzie odpada bo raz że dostać można tylko z zagranicy i to jeszcze pod wyjątkowe zamówienie a dwa, koszta rzędu ok. 5-7tys. zł. to... ekhem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum