Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam
Mam pytanie odnośnie wskazania paliwa. Przedwczoraj kiedy wieczorem zostawiałem samochód wskaźnik poziomu paliwa pokazywał prawie 1/4 baku, kiedy wczoraj rano przyszedłem do autka po odpaleniu samochodu, świeciła się rezerwa, a wskaźnik pokazywał mniej więcej połowę stanu pomiędzy 0, a 1/4 baku. Po przejechaniu kilku kilometrów podniósł się znów w okolice 1/4 baku, a rezerwa naturalnie zgasła. Dzisiaj znów cały cykl się powtórzył.
Dodam, że właścicielem autka jestem nieco ponad miesiąc i wcześniej takich objawów nie było, ale też nigdy wcześniej nie miałem w baku mniej niż 1/4.
Czy to jest normalne w tych Roverkach, czy to jakaś usterka?
Może ktoś też miał takie objawy i wie jak rozwiązać ten problem albo czy wogóle go trzeba rozwiązywać?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 21:28, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 08:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak to normalne rover pokazuje poziom paliwa zależnie od aktualnego zużycia paliwa. Tzn jak masz zimny silnik i spala więcej to pokazuje mniej w zbiorniku a po tym jak się zagrzeje wzrasta. To samo się tyczy różnic autostrada/miasto.
Po prostu jak masz mało paliwa to bardziej widać i różnice są większe.
U mnie byl odczepiony kabelek masowy no i zatrzymal sie predkosciomierz oraz wariowalo wskazanie poziomu paliwa. Ale z tego co piszesz nie sa to wielkie wahania więc możliwe ze nic się nie stało
ZBIORNIK JEST 2 KOMOROWY I MA 2 PŁYWAKI CZĘSTA USTERKĄ JEST POMPA ONA PRZELEWA Z PRAWEJ STRONY NA LEWĄ I USTERKA WYSTĘPUJE WŁAŚNIE JAK JEST MAŁO PALIWA W ZBIORNIKU
Tak to normalne rover pokazuje poziom paliwa zależnie od aktualnego zużycia paliwa. Tzn jak masz zimny silnik i spala więcej to pokazuje mniej w zbiorniku a po tym jak się zagrzeje wzrasta. To samo się tyczy różnic autostrada/miasto.
Po prostu jak masz mało paliwa to bardziej widać i różnice są większe.
Mam dokładnie to samo. Najlepiej widać to po zasięgu jak na kompie znika nagle 50km. Po rozgrzaniu silnika wiekszość z tych km na szczęście wraca
mariusz418 napisał/a:
ZBIORNIK JEST 2 KOMOROWY I MA 2 PŁYWAKI CZĘSTA USTERKĄ JEST POMPA ONA PRZELEWA Z PRAWEJ STRONY NA LEWĄ I USTERKA WYSTĘPUJE WŁAŚNIE JAK JEST MAŁO PALIWA W ZBIORNIKU
Mariusz ale to chyba jak jest mało paliwa a on już nie chce ciągnąć? U mnie moge wyjechać paliwko do suchego.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
[quote="dukat11"]Tak to normalne rover pokazuje poziom paliwa zależnie od aktualnego zużycia paliwa. Tzn jak masz zimny silnik i spala więcej to pokazuje mniej w zbiorniku a po tym jak się zagrzeje wzrasta. To samo się tyczy różnic autostrada/miasto.
Jak nie działa pompa to silnik przerywa przy niskim poziomie paliwa
_________________ Pozdr.
Dukat11
Ostatnio zmieniony przez dukat11 Wto Lis 17, 2009 13:31, w całości zmieniany 1 raz
Ale podciśnienie przecież nie przeleje mi paliwa z komory do komory...czy ja coś źle rozumiem? Jaki jst obiaw padnięcia tej pompy bo ja rozumiem że duża ilość paliwa zostanie wtedy poza zasięgiem pompy paliwa pomimo że będzie wykazywana na wskaźniku.
Jak nie działa pompa to silnik przerywa przy niskim poziomie paliwa
Mój nie przerywa choć w baku obecnie niewiele, jutro tankowanie i zobaczymy co będzie przy większym poziomie paliwa.
Będzie dokładnie tak samo bo tak jest zaprogramowany komputer żeby pokazywał poziom paliwa zależnie od pozostałego zasięgu, który znowu jest uzależniony od aktualnego spalania.
Jestem nowy na forum. 3 dni temu zakupilem swojego Roverka 75 2.0 CDT. I mam problem, mianowicie gdy wskazowka poziomu paliwa spadnie ponizej 1/4 ma problemy z odpaleniem czasami nie odpala w ogole i 2 razy mi zgasl w czasie jazdy. Jak jest wiecej paliwa nie ma z tym problemu. Ktos juz spotkal sie z czym takim? Co moze byc przyczyna?
Jeżli pompa paliwowa nie działa to czy bak będzie pełny czy będzie rezerwa to i tak silnik nie odpali.
A co ma wskaźnik paliwa do zasięgu?!!nonsens
Wskazania są normalne, po odpaleniu samochodu komputer potrzebuje chwile aby się uzbroić.
Z tąd te różne odczyty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum