Wysłany: Pon Lis 08, 2010 12:48 [R75] Jak działa webasto
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Mam rovera 75 i nie wiem czy działa mi webasto. w zasadzie to nie wiem jak powinno działać i jak sprawdzić czy jest sprawne. proszę o jakieś porady na ten temat.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 18, 2010 21:42, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 12:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co do działania to załącza sie poniżej 5stopni C a jeśli działa to po wyłączeniu silnika powinieneś słyszeć jeszcze przez kilka min buczenie spod maski
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 15:35
bartostap81 napisał/a:
Mam rovera 75 i nie wiem czy działa mi webasto. w zasadzie to nie wiem jak powinno działać i jak sprawdzić czy jest sprawne. proszę o jakieś porady na ten temat.
Witam. Podepnę się pod temat. Szukałem informacji na jakiej zasadzie działa webasto i znalazłem tylko że włącza się poniżej 5 stopni, oraz to że jak pracuje to słychac buczenie z pod maski.
W angliku którym kupiłem na części jest Webasto i po otworzeniu zamków słychać buczenie, ale nic nie czuć żeby coś grzało.
Na jakiej zasadzie działa Webasto tzn jak to się dzieje że w samochodzie "powinno" robic się ciepło. Ciepłe powietrze ma dostawac się do środka poprzez kratki wlotu powietrza na desce rozdzielczej? Do jakiej temperatury powinno grzac webasto ?
Pozdrawiam
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 18:57
Wybacz kolego,ale wystarczy spojrzeć pod maskę i zobaczysz węże gumowe dochodzące do piecyka,a jeśli węże,to znaczy że webasto grzeje płyn chłodzący układu,czyli także nagrzewnicę.Ciepełko poleci z nagrzewnicy,a nie jak mniemasz, z nadmuchu- jak to było w starych autobusach.
Co do buczenia,to jeszcze o niczym nie świadczy. U mnie też buczy,ale świeca i sterownik poległy,więc webasto jest pacjentem w śpiączce farmakologicznej.
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 18:59
stazaj88 napisał/a:
Witam. Podepnę się pod temat. Szukałem informacji na jakiej zasadzie działa webasto i znalazłem tylko że włącza się poniżej 5 stopni, oraz to że jak pracuje to słychac buczenie z pod maski.
Na jakiej zasadzie działa Webasto tzn jak to się dzieje że w samochodzie "powinno" robic się ciepło.
Dogrzewa układ chłodzenia i następnie poprzez nagrzewnice oddaje ciepło do kabin poprzez kratki.
stazaj88 napisał/a:
Ciepłe powietrze ma dostawac się do środka poprzez kratki wlotu powietrza na desce rozdzielczej?
Tak.
stazaj88, nie myśl że webasto to dmuchawa typu farelek. Jest to dodatkowe urządzenie które dogrzewa płyn (wodę) w układzie chłodzenia niezależnie od silnika. Woda z układu poprzez nagrzewnice oddaje ciepło do kabiny. Możesz dołożyć sterowanie http://forum.roverki.eu/v...p=551995#551995 i mieć wpływ na to by webasto załączyło się samo wcześniej i nagrzało układ aby wsiadając do samochodu mieć ciepełko w pupę. Bez dodatkowego sterowania webasto przyśpiesza tylko dogrzanie układu chłodzenia ponieważ uruchamia się dopiero w momencie uruchomienia silnika. Przy niskich temperaturach jest to również duży plus nie mając dodatkowego sterowania które jest z pewnością wygodniejsze.
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Lis 25, 2010 19:02, w całości zmieniany 1 raz
Piec Webasto podgrzewa ciecz chłodzącą w aucie. Podgrzana ciecz krąży w obiegu i poprzez nagrzewnicę oddaje ciepło do kabiny. Czyli tak samo jak w przypadku ciepła odebranemu przez ciecz chłodzącą nagrzanemu silnikowi.
Jeżeli nie masz ogrzewania postojowego, tylko standardową opcję dogrzewania, to piec się uruchamia automatycznie gdy temperatura na zewnątrz jest poniżej 5 stopni. Jeżeli temperatura cieczy dojdzie do 76 stopni piec się wyłącza sam.
Wymieniłem już 3 bezpieczniki i za każdym uruchomieniem silnika bezpiecznik się pali a webasto ani drgnie.Co to może być?Dodam że w tamtą zimę chodziło bez zarzutów.
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 18:53
trawis25 napisał/a:
Wymieniłem już 3 bezpieczniki i za każdym uruchomieniem silnika bezpiecznik się pali a webasto ani drgnie.Co to może być?Dodam że w tamtą zimę chodziło bez zarzutów.
Zwarcie może na płytce. Podjedz na tester webasto i będziesz wiedział co dokładnie jest.
W angliku którym kupiłem na części jest Webasto i po otworzeniu zamków słychać buczenie, ale nic nie czuć żeby coś grzało.
Witam podepnę się do tematu u mnie webasto też zaczyna buczeć po otworzeniu zamków i po chwili wyłącza się. To samo jest przy otwieraniu drzwi. Dodam, że wcześniej mi się tak nie działo. Ktoś mi mówił, że coś tam w środku jest nieszczelne więc pompka się załancza. Robiłem test klimy i i pokazało mi błędy 21 i 22 czyli czujnik nasłonecznienia. A tak przy okazji pokazuje, że wyjście lewe i prawe a jak dobrze rozumiem to czujnik mam jeden na środku. Z góry dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.
czy wiecie w czym moze byc problem jesli webasto czasami nie chce sie zalaczyc? Pomaga wyjecie wtyczki zasilania i znow dziala. Dodam ze chodzi bez zarzutu jak sie zalaczy. I za kilka dni znow nie startuje
Wysłany: Pon Gru 06, 2010 11:53
szemet33 napisał/a:
czy wiecie w czym moze byc problem jesli webasto czasami nie chce sie zalaczyc? Pomaga wyjecie wtyczki zasilania i znow dziala. Dodam ze chodzi bez zarzutu jak sie zalaczy. I za kilka dni znow nie startuje
Podjedź na tester webasto bo mogą być błędy jakieś i blokuje się dlatego.
Webasto po 3 nieudanych próbach startu blokuje samo siebie. Wtedy trzeba wyciągnąć wtyczkę zasilania na 5-10 sekund i znowu masz 3 próby Żeby powiedzieć co ci nie działa za mało jest informacji. Możesz sam sprawdzić według takiej instrukcji: http://forum.roverki.eu/v...p=558199#558199 . Wtedy można będzie cos wnioskować dalej.
podepne sie z pytaniem.Webasto załącza sie i pracuje aż do osiagniacia odpowiedniej temp. wszystko OK ale czy powinno załączac sie dodczas jazdy na trasie??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum