Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 23:31 [R200] jak wyciągnąć rygle z drzwi
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam
Czy wie ktoś może jak wyciągnąć rygle z drzwi bo mam fajne nakładki z innego samochodu ale niestety nie wiem jak się wyciąga i czy w ogóle się wyciągają.
_________________ Pozdrawiam Kozik
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Wto Lis 23, 2010 09:27, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 23:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dzięki
Czyli raczej nic z tego nie będzie a mam taki fajny komplecik czaszek 4 rygle i dźwignia zmiany biegów przykre.
Jeszcze mam pytanie odnośnie gałki zmiany biegów w jaki sposób się ściąga wydaje mi się że się odkręca ale pewny nie jestem.
Mieszek faktycznie jest fuj....a co do rygli to wiesz, jeśli masz czas, ochotę i umiejętności to można to zrobić. Sprawdzić czy w tych co chcesz założyć średnica otworu nie jest większa od średnicy pręta. Jeśli mniejsza to możesz zawsze rozwiercić otwór w rygielku. Jeśli większa to już cudowanie by było i wtedy bym dał sobie luz. Dalej - wymontować pręt i spiłować lub nawet jeśli Ci się pali to je stopić. Na oczyszczony, pozbawiony "starych" rygli pręt nasadzić nowe na dwuskładnikowy klej.
No i upewnij się czy średnica zewnętrzna "nowego" rygla nie jest większa od średnicy otworu w boczku ponieważ wtedy to już wcale bym radził się tego nie tykać.
W każdym razie, jeśli bym sie uparł na nowe rygle - tak bym to zrobił.
Ale to są one luźne w otworze w boczku czy słyszysz jak pręty sobie drżą? Jeśli to drugie to są punkty w których można te pręty "usztywnić" przyklejając gąbkę. Wtedy gładko chodzą góra - dół ale nie są ciasno przyciśnięte.
Skoro tak to ja zrobiłbym tak: gumowa opaska powiedzmy o szerokości pół centymetra i jeden jej koniec przykleić do ramy metalowej drzwi a drugi koniec przełożyć przez pręt i też przykleić do ramy ale tak aby dociągała pręt. Oczywiście rozsądnie aby serwo mogło je wciągnąć. I wtedy elastyczne połączenie zapobiegnie drganiom a jednocześnie umożliwi swobodny ruch pręta góra - dół. Opaskę umieściłbym powiedzmy 20 cm niżej od rygla. Jeśli będzie zbyt wysoko rygiel może chodzić zbyt ciężko - zbyt nisko będzie drżeć w otworze. Już to komuś robiłem i 100% sprawności a wykonanie proste i co ważne nic nie demolujemy w oryginalnych elementach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum