Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 09:49 [R400] Problem z łożyskiem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Mam takie małe zapytanie odnosnie przedniego łożyska z lewej strony,
słychc juz je podczas jazdy szczególnie na równej drodze czy jest to wielki powód do obawy i jaki moze byc koszt wymiany ( czy trezba wymieniać wraz z piastą ).
Pytałem znajomego mechanika i krzyknął mi ze jest to koszt 300 zł. ?
stało sie to dość nie dawno przejaechane ma ten roverek 89000 km jest to 1998 r.
ROVERO: Zanim napiszesz na forum, zapoznaj się z zasadami które na nim panują, tym razem poprawię, na przyszłość czytaj regulamin
P.S. silnik 1.4 16v ma oznaczenie 1.4Si a nie 1.4i
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 23, 2010 22:12, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 09:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
łożysko z przodu wmienia się samo bez piasty,
Ale niestety jest to dość drogie łożsyko i pasuje tylko od rovera 400/45, niemniej do dostania bez problemu. Kosztuje ok 200 złych (chociaz ja kupowałem dość dawno i w zwykłym sklepie moto, w www.tomateam.pl będzie pewnie taniej
Najlepiej wymienić dwa na raz. Przy wymianie nie ma jakos specjalnie dużo roboty, ale trzeba trochę uważac bo można sobie piastę uszkodzić.(to 300 to chyba razem z kosztem łożyska )
Możesz też kupić używaną zwrotnicę w niezłym stanie za mniej niż kosztuje samo łożysko i dużo mniej roboty.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Witam.
No, niestety koszt jest taki, jak przypuszczasz. Ja trzy tygodnie temu wymieniałem łożysko oraz przegub. Łożysko kupiłem okazyjnie na Allegro - koszt 120 zł (oryginalne, zapakowane: normalnie - 260-300 zł). Za wymianę łożyska i przegubu u znajomego mechanika zapłaciłem 50 zł. Na "zepsutym" łożysku jeździłem ok. roku. Nic się nie dzieje, tylko lekko w...wia. Ale za to jaka ulga po wymianie... Nie da sie opisać.
I nie daj się nabrać na "numer", że łożysko (przód) wymienia się tylko z piastą. Tak powie ci niejeden mechanik. Chociaż z drugiej strony, koszt wymiany łożyska z piastą jest niewiele większy, niż koszt wymiany samego łożyska.(Mnie proponowano w sklepie łożysko z piastą SKF za 267 zł).
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Mnie proponowano w sklepie łożysko z piastą SKF za 267 zł
to chyba chodziło o łozysko do tyłu....
koszt łożyska z piastą do przodu to: łożysko 120 pln (jak mówisz) natomiast sama piasta to coś ok 300 plnów i niestety nie da się założyc jak jest zmontowane do kupy najpierw trzeba wbić łożysko do zwrotnicy, a potem dopiero piastę do łożyska
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum