Witam kolegow. Od momentu kiedy kupilem mojego R75 nurtuje mnie pytanie jak wypada on w porownaniu do tak ''slawnego'', ''niezawodnego'' passata, ktory przez niektore osoby uwazany jest wrecz za cud techniki. niktorzy nawet pytali mnie dlaczego wlasnie Rover, co sklonilo mnie do kupna, a nie np. Passat?
Zwracam sie do tych, ktorzy jezdzili obydwoma samochodami i maja porownanie, podzielcie sie swoimi opiniami.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 14:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie no różnica jest taka, że Rover jest angielski, a Pasek Niemiecki. A to już jest dla niektórych różnica. Bo to VW, to jest przewaga już. A tak naprawdę, to np. jeśli chodzi o zawieche, no to 75 ma duuużo lepszą. Silniki... to już zależy od tego jaki porównujemy. Jeśli chodzi o prowadzenie to jeździem kilka razy Paskiem kolegi ojca i powiem, że R prowadzi się moim zdaniem dużo lepiej i jakoś tak "pewniej". To jest tylko moja opinia.
generalnie, to Rowan już wsio powiedział - bo VW to VW dla Polaków najnajnaj. 75 może palić połowe mnie, lepiej jeździć a i tak będzie fee, bo pastuch jest oh ah. Miałem Vw passata 1.9tdi, żadna rewelacja, duuużo poniżej moich oczekiwań. Prowadzenie zupełnie bez fajerwerków, motor bardzo "taki sobie", komfort zupełnie przeciętny....Vectrą jeździ się tak samo
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
otoz to, tesc ciagle mowil dlaczego nie niemca, kupuj niemca, mowilem kup niemca itp.. W warsztacie galy na mnie wywalili jakbym jakims pojazdem ksiezycowym przyjechal. Ale jak mechanik sie przejechal kawalek to podsumowal: ''piekny samochod''
Co do passata - czy zawieszenie jest mieksze, twardsze? Bardziej buja??
passat, przynajmniej B5, był hmm....twardszy chyba
jasiu87 [Usunięty]
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 16:24
Ojciec kupił w 96 roku nowego b5 z salonu, przejechał 200 tys do 2001 roku i wymienił 2 razy kompletne zawieszenie koszt około 6 tys. Zamienił na Peugota 406 99 rok i nie włożył ani złotówki...
Według mnie R75 traci jednym do passata że diesel występował tylko w 2 odmianach
Jakby dorzucili silnik podobny jak w B5 po Fl czyli o oznaczeniu V6 TDI to powiedział bym ze 75 deklasuje Passata Weźmy też pod uwagę że Passaty były dostępne z napędem 4motion + ARL (desel 150km) miodzio
ale i tak wolałbym 75
_________________ był od 13 Kwietnia Rover 220SD ...
Nie ma się co licytować na pojemność silnikia bo na pewno przewagę w wyborze ma koncern VAG:
Benzyny:
1.6 16 V - 101 KM
1.8 20 V - 125 KM
1.8T 20 V - turbodoładowany - 150 KM
2.0 - 115 / 130 KM
2.3 VR5 - 150 / 170 KM
2.8 VR6 - 194 KM
4.0 W8 - 275 KM "W8"
Klekoty
1.9 TDI - 90 / 110 KM
1.9 TDI PD - 101 / 116 / 131 KM
2.0 TDI PD - 136 KM
2.5 TDI - 150 / 163 / 180 KM
Stylistyka? Oczywiście kwestia gustu niektórym spodoba się "zimna" niemiecka stylistyka, a innym "angielska" elegancja z masą chromowanych i drewnianych dodatków.
Komfort jazdy? I tu znowu wedle upodobań kierowcy, wyżej ktoś wspomniał, że passek jest twardszy dla mnie to np. plus. Sam mam kanciaka na wielowahaczowym zawieszeniu który był strasznie miękki i dopiero po zaaplikowani gleby jeździ mi się wygodniej ale pewnie dlatego, ze młody jestem na starość bedę wolał się pobujać jak w fotelu
Dostępność części na pewno przewaga VW ale w dobie zakupów przez neta to nie problem części do R też znajdziemy bez problemu...
No i ostatnie kryterium cena/wyposażenie i tu na pewno wygrywa R. Przy tym samym roczniku i wyposażeniu cena będzie niższa niż VW.
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
nie no, gama silników jest oczywiście większa co sie komu podoba poprostu tylko, przynajmniej dla mnie, przewaga passata nad R75, czy ogólnie VW nad R już taka oczywista nie jest
Adrian, ale To V8 u Rovvera jest made in USA, czyli będzie duuuuuużo Nm
VW ma lepsze silniki,wiekszy wybor i mniej awaryjne.Jest lepiej wykonany i spasowany,nie traci na wartosci,latwo znalezc mechanika,dzieki wielowachaczowemu zawieszeniu przedniemu lepiej sie prowadzi i przenosi moc na przednie kola.Czesci sa tansze.Ale w podstawowych wersjach jest obrzydliwy.W srodku bieda,wersje z przed liftu(bez chromu)wygladaja jak kupa przy 75-tce,przednie zawieszenie zawsze ma jakis luz na polskich drogach.Nie ma chyba bardziej nudnego samochodu w klasie.Dziennie robie 18 przegladow i jak mam passata to staram sie go zamienic chocby na stara Micre.Tak ogolnie nie obrazajac nikogo nazywamy go "mazeniem polskiego emigranta" Litwini lubuja sie w Audi A4 dla odmiany. Jak ktos jest niedowidzacy i niezalezy mu na tym czym jezdzi to Passat jest w 100% lepszym samochodem.Pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum