Wysłany: Czw Mar 10, 2016 22:14 [R75] Wymiana żarówek, pukanie przy skręcie
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2001
Witam,
Mam 2 problemy.
1. Przy skręcaniu a dokładniej wracaniu do wyprostowanych kół słychać puknięcie. Co to może być??
2. Dość słabo świecą w nocy światła. Polecicie jakieś żarówki?
pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 10, 2016 22:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1. Puknięcie może być z wielu powodów. Najczęstszym z nich jest pęknięta sprężyna, ew. zatarte łożysko McPersona. Oczywiście objaw występuje zazwyczaj przy skręcaniu i nie tylko podczas jazdy. Może też być przekładnia. Najlepiej podnieść samochód i sprawdzić sprężyny, albo też na opuszczonym skręcać kołami prawo lewo, a druga osoba pod maską przysłucha się czy to dochodzi od góry i z którego koła.
2. Pierwsze co, sprawdzić stan odbłyśników. Lepiej zmienić lampy niż pakować się w jakieś ultra mocne żarówki, co z czasem i tak powróci i będzie jeszcze gorzej. A jak już ma być tak zrobione to Philips: http://www.palis.pl/zarow...972,3,2437,4182 miałem je pewien czas i dawały radę.
Ostatnio zmieniony przez bajowsado Czw Mar 10, 2016 22:21, w całości zmieniany 1 raz
1. Przy skręcaniu a dokładniej wracaniu do wyprostowanych kół słychać puknięcie. Co to może być??
Sprężyna? Łożysko/poduszka amortyzatora?
montrey napisał/a:
Dość słabo świecą w nocy światła. Polecicie jakieś żarówki?
Klosze czyste i krystalicznie przezroczyste? Odbłyśnik ok? Ja używam żarówek Tungsram - kosztują około 50PLN za komplet, a świecą lepiej niż Osram NightBreaker
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
Jeśli chodzi o łożysko amora to zdaje się pasuje od Peugeota 206 symbol M259.01, ale to niech może inni potwierdzą. Ja na jakieś takie zmieniałem, przez nieuwagę zamówiłem 2 i mam teraz jedno w zapasie ... czekam aż 2gi amor poleci ale czy się doczekam ?
Wysłany: Sob Mar 12, 2016 08:25 [R75] pukanie przy skręcie
Lepiej wymienić. Sam dźwięk potrafi doprowadzić do pasji. Ma się wrażenie, że za chwilę coś z układu kierowniczego odpadnie a pasażer ma wrażenie że wsiadł do jakiegoś rzęcha...
Z lampami faktycznie obejrzyj odbłyśnik, czy nie parują a jak matowe to polerka. Żarówki na samym końcu.
_________________ Kontakt: 780177880 email wiadomość nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 i MG
O już nie mam zapasowego łożyska, dziś się okazało że od tygodnia jeżdżę z pękniętą sprężyną (od tygodnia mi tak puka), pojechałem do diagnosty stwierdził pęknięcie zaleciła tylko LAWETE, ale skoro tydzień jeżdziłem to zaryzykowałem kolejne 40km ... u mechanika wsadziłem swoją backupową starą sprzężynę a jak mcp był na wierzchu to także wymieniłem łożysko - stare ledwo dychało - rozsypane ale nie wydawało jeszcze dźwięków po 13 latach użytkowania (chyba dobre były te podzespoły na pierwszy montaż). Dylatacja ułamanej sprężyny względem opony to ok 0,5cm.
Odnośnie Twoich światełek,kolega dobrze podpowiada z tym że,o połowę niższej cenie masz żarówki marki Tungsram +90% w cenie ok.48 zł z przesyłką,dostępne w allegro,idąc dalej proponuje i zachęcam do poczytania o teście żarówek w poradniku Auto Świat nr,12/2015 str10,pięknie opisane które i jak oraz co są warte,właśnie tym testem Auto Świata podparłem sie podpowiedzią
pozdrawiam i życzę oświecenia na drodze
A weź nawet nie mów ja w swojej nieświadomości tydzień dziecko do szkoły woziłem. Jak sie dowiedziałem że mam się lawetować to ostrożnie 40-80km/h potoczyłem się 40km do mechaniora ... dobrze że znalazłem takiego co w sobote do 19:00 pracował. We Wrocku zapomnij o takich kozakach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum