Wysłany: Czw Cze 28, 2007 08:26 [R75] Problem z alarmem
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
witam.
mam pewien problem. po postoju auta bez akumulatora ok, 2 miesięcy z przerwami, gdy zamykam auto nie miga mi dioda na desce sygnalizująca że alarm się uzbroił. jak próbuję zamknąć auto przy otwartych drzwiach daje sygnał klaksonem że nie może zamknąć samochodu. druga dziwna sprawa że przestał działać klakson w kierownicy. co to może być. coś mogło się rozprogramować??
[ Dodano: Czw Cze 28, 2007 9:29 am ]
aha, jeszcze jeden dziwny objaw, co jakiś czas slychać "ping" podczas jazdy. taki sygnał jak podczas gdy otwieramy drzwi z włączonymi światłami ale pojednynczy.
_________________ Rover 75 Chrome, 1.8
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 14:28, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 08:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
gdy zamykam auto nie miga mi dioda na desce sygnalizująca że alarm się uzbroił
Sprawdzałeś czy problem jest tylko z diodą czy może z całym alarmem - nie chce się włączyć? Otwórz pokrywę silnika, wciśnij czujnik otwarcia i wtedy włącz alarm. Po ok 20 sek. zwolnij czujnik i zobacz czy alarm zadziała.
soulz napisał/a:
jak próbuję zamknąć auto przy otwartych drzwiach daje sygnał klaksonem że nie może zamknąć samochodu
Tak właśnie powinno być.
soulz napisał/a:
druga dziwna sprawa że przestał działać klakson w kierownicy.
Sprawdź bezpiecznik nr F28 lub F31 (15A) i przekaźnik R133 lub R2 w "skrzynce pasażera". Podaję różne numery, bo w różnych miejscach RAVE są inne symbole
soulz napisał/a:
co jakiś czas slychać "ping" podczas jazdy.
Czy nie zauważyłeś korelacji między tym dźwiękiem, a prędkością jazdy? Może jest to tzw. alarm prędkości ?
Czy nie zauważyłeś korelacji między tym dźwiękiem, a prędkością jazdy? Może jest to tzw. alarm prędkości ?
sprawdzę twoje podpowiedzi, a co do ostatniej to ten "ping" pojawia się przy przyspieszaniu, ale też nie zawsze. kolesie z serwisu mowili ze wyczyscili komputer i pewnie trwa teraz jakas autoadoptacja??
[ Dodano: Pią Cze 29, 2007 2:55 pm ]
aha i jeszcze jedna zmiana. gdy włoże kluczyk do stacyjki i mam otwarte drzwi to "pinga". kiedyś tylko "pingał" jak były światła włączone. co to może być
[ Dodano: Pią Cze 29, 2007 6:05 pm ]
już wszystko jasne. barany w serwisie grzebali w kompie i zaprogramowali mi kompa w samochodzie jakby nie miał alarmu i ustawiony jest na stałe alarm prędkości na 80km/h. w przyszłym tygodniu podłączają pod T4 i naprawiają soft.
Mogłeś sobie jeszcze wycieraczki ustawić, żeby automatycznie "zwalniały" po zatrzymaniu auta. Zresztą możesz jechać do nich jeszcze raz i powiedzieć, że tak było wcześniej i znowu coś pozmieniali .
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum