Wysłany: Wto Lip 31, 2007 13:01 [R75] Cruise Control czyli tempomat - jak działa ?
Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Słuchajcie - ponieważ ostatnio wpadł mi w łapki panel z guziczkiem Tempomatu a dodatkowo planuję wymianę kierownicy (może trafi się taka ze switchami od tempomatu) pomyślałem czy nie dałoby sie tego założyć do mnie do auta.
Poczytałem rave i co ciekawe tam jest napisane że na tempomat składa się ECU (to oczywiste), master switch (mam go), switch na kierownicy (prosta sprawa) no i dwa switche (na sprzęgle i hamulcu) .... ale nic nie ma o sterowaniu przepustnicy ...
Przecież to chyba tak działa że jak włączę tempomat to mogę puścić nogę z gazu czyli musi być jakiś element blokujący przepustnicę w danej pozycji....
A może ktoś zakładał u siebie tempomat i ma doświadczenie w tej kwestii???
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 14:40
Kupując Roveryka sprzedający powiedział mi że ma on tempomat mam przycisk na konsoli środkowej ( taki jak na linku przesłanym przez Mariana_K) lecz nie wiem jak się uruchamia i czy ten przycisk to nie jest atrapa.
kolego wątpie aby było tak jak mówisz czyli jakaś blokada na gazie ponieważ u mnie tempomat nie tylko 3ma prędkość ale także gdy jadę z górki to odejmuje gazu przez co spalanie chwilowe wynosi 2,...
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 19:14
szymek musisz mieć specjalną przepustnice do tempomatu , (zobacz na schemacie w EPC) , sam switch i ecu nic tobie nie da. Jeśli było by to proste to rover by sprzedawał to w kid akcesoria, tak jak do 25 /200
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
No właśnie - to jest chyba taka przepustnica ze sterowaniem podciśnieniowym .... ciekawe że nawet na linku który podano powyżej jest recepta na wykonanie tempomatu, ale nie ma słowa o tej przepustnicy.....
[ Dodano: Sro Sie 01, 2007 9:26 am ]
Olo12 napisał/a:
Kupując Roveryka sprzedający powiedział mi że ma on tempomat mam przycisk na konsoli środkowej ( taki jak na linku przesłanym przez Mariana_K) lecz nie wiem jak się uruchamia i czy ten przycisk to nie jest atrapa.
Powinieneś mieć jeszcze przycisk tempomatu na środkowej konsoli pod panelem klimatyzatora... to chyba działa tak że jedziesz i po wciśnięcu tego włacznika auto trzyma zadanę prędkość (guziki na kierownicy służą do przspieszania lub zwalniania.
Naciśnięcie hamulca lub sprzęgła powoduje wyłaczenie Tempomatu.
to chyba działa tak że jedziesz i po wciśnięcu tego włacznika auto trzyma zadanę prędkość (guziki na kierownicy służą do przspieszania lub zwalniania.
ZTCP to Marian_K opisywał, że włącza się tak:
jedziesz wciskasz guzik tempomatu na konsoli środkowej, ustalasz prędkość i wciskasz guzik +lub-, i dopiero wtedy trzyma prędkość
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 12 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 157 Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 08:49
Dzięki za informację dot. działania tempomatu wypróbuję czy działa.
[ Dodano: Czw Sie 02, 2007 7:18 am ]
Skorzystałem z porad sTERYDA i Mariana_K, lecz w Moim Roverku nie zadziałał tempomat sprawdzałem bezpieczniki są OK. po wcisnięciu przycisku na konsoli środkowej kontrolka na przycisku się świeci i nic pozatym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum