Wysłany: Pią Sie 03, 2007 08:48 [R214SI '99] chłodnice - czy można jeździć z jedna ?
Witam,
mam roztrzaskane obie chłodnice w moim R, udało mi się kupić na razie chłodnice wody, czy mogę jeździć bez chłodnicy klimatyzacji
Chodzi mi o to czy coś się nie uszkodzi np sprężarka klimatyzacji
Ile płynu chłodniczego potrzebuje do chłodnicy wody
Z góry dzięki za pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 08:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 292 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 10:48
Wg mnie załóż zaślepki na węże od klimy (żeby nie zassało kurzu i innego badziewia) i nie powinno mieć to wpływu na chłodzenie silnika. Sprężarka jeżeli nie załączy jej elektromagnes to się nie kręci.
a to już zależy od warunków w jakich będziesz się poruszał ... teoretycznie jak najbardziej możesz jeździć, ale ... no właśnie ale
otóż jeśli klimatyzacja w Twoim samochodzie jest fabryczna to najprawdopodobniej do chłodzenia silnika wykorzystywane są dwa wentylatory (jeden od strony silnika, a drugi od strony przedniego zderzaka czyli właśnie ten od klimy) ...przynajmniej w moim przypadku, a mamy podobne autka oba wentylatory chodzą zawsze razem ...
zwróć więc uwagę czy zdjęta chłodnica klimy, a z nią jej wentylator nie wpłyną przypadkiem na wydajność chłodzenia w przypadku zagrzania się samochodu podczas np. męczącego stania w korku
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
eee chyba
ten za chłodnicą jak nie włączasz klimy to powinien chodzić sam (ma dwa biegi więc sobie powinien poradzić
A co do jeżdżenia bez chłodnicy klimy, to ważniejsze moim zdaniem jest tak jak napisał mcjg, zabezpieczenie rurek przed dostaniem się kurzu i wilgoci... a sprężarka i tak się nie włączy, bo jej czujniki ciśnienia nie pozwolą
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum