Wysłany: Wto Sie 07, 2007 10:58 [R618] Jedzie na LPG, na paliwie gaśnie
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1997
Witam serdecznie
Jestem zupełnie nowy na forum zatem przepraszam jeśli robię coś nie tak i proszę o wskazówki !
... a teraz do rzeczy potrzebuję porady - jestem szczęśliwym posiadaczem Rovera serii 600 z 1997r. (silnik 1.8). Od dłuższego już czasu zamontowaną mam instalację gazową i głównie poruszam się właśnie na LPG ... oczywiscie za każdym razem jak kończy mi sie gaz przełączam na paliwo i zawsze bez problemu jechałem dalej ...
PROBLEM
Niestety od jakiegoś czasu nie chce jechac na paliwie, krztusi się, dusi i gasnie a na dodatek zaczyna dymić spod maski i czuć jakby palony plastyk - nie wiem co sie dzieje i mam prośbę o pomoc w diagnozie.
Z góry dziękuję
WojtekD.
Paul: Temat poprawiłem - popatrz jak powinien wyglądać
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sty 12, 2011 18:19, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 07, 2007 10:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak sobie myślę, że problem może leżeć po stronie zasilania w benzynę.
Filtr paliwa, ewentualnie niedomagająca pompa paliwa.
Ale tak jak kolega ADAM1 napisał przejżyj układ zapłonowy, a wszczególności świece i kopłukę.
Problem pojawia się w trakcie jazdy nie w momencie przelączania z gazu na paliwo, wygląda to tak jakby w momencie kiedy zamiast gazu dostaje paliwko zaczynał się burzyć. Jeśli chodzi o dym to wydobywa się gdzieś z pomiędzy kolektora a wtrysków (tak mi sie wydaje)
Jeśli chodzi o zapłon to nigdy nie miałem z nim problemu - zawsze odpalał bez problemu - odpalam na paliwie i dopiero po chwili przełączam na LPG (znaczy się mam ustawiony na automat i sam przełącza).
Świece były wymieniane pół roku temu wraz ze zmianą rozrządu olejami i wszystkim tym zwiazanym z wymianą całego rozrządu, przewody - nie były wymieniane ale nie wyglądają na zniszczone (dodam że jesli chodzi o samochód jestem laikiem).
hmmm ... a gdzie jest filtr paliwa i pompa - w sensie że jest tam tak dużo różnych rzeczy że nie wiem gdzie szukacć (jestem laikiem w tych sprawach) .
Panowie układ zapłonowy nie ma nic do tego skoro na gazie jedzie , gdyby coś było nie tak to na gazie by nie chodził tak dobrze. Dziwi mnie jedna rzecz,że skoro zapala na benz i chodzi a jak przełączy na gaz jest ok, następnie gaz sie skończy i przełączy na benz nie chce chodzić to może poszukać przyczyny w sterowaniu gazu?
Wracam do tematu gdyż ciągle nie moge sobie poradzić z problemem ... mechanicy równiez nie wiedzą co mi jest (mi czyli Roverkowi 618si 97r. ).
Przypominam nie jedzie mi bidulek na paliwku .... a więc ... jak stoi sobie na luzie to pracuje elegancko spokojnie i bez problemów - jak uda wskoczyć się na wysokie obroty w sensie 4-5 tysięcy to też w miarę jakoś sie trzyma choc czasami coś sie krztuśnie ale ...
nie ma obrotów pośrednich jak tylko próbuję wejść na 1200-2000 obrotów to od razu się dusi i krztusi i w konsekwencjki strzela. HELP !
Pozdrawiam
WojtekD
Podlacz go pod komputer i sprawdz bledy, lub wejdz na www.roverki.pl i tam znajdziesz instrukcje do wyklikania sobie bledow komputera domowym sposobem. Daj znac jak cos zlego pokaze
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Filtr paliwa rozumiem ? jesli chodzi o pompę paliwową mechanik sprawdzał i powiedział że dobra.
Jak można sprawdzić spryskiwacze ? i czy może jest jakiś płyn, który owe spryskiwacze przeczyścić czy coś. Widziałem jakiś w sklepie do czyszczenia układu paliwowego i zastanawiam się czy to coś pomoże czy może jeszcze bardziej zepsuje.
Jeśli chodzi o paliwo pilnuję co by w baku nie było mniej niż pół baku bądź ostatecznie 1/4 baku, co by pompy nie spalić.
Jak mozna podłączyć komputer i odczytać błędy nigdy tego nie robiłem i totalnie nie wiem jak to zrobić - jakis program potrzebny jakieś szczególne kabelki ?
spryskiwacze to sprawdzisz ciągnąc do siebie wajchę wycieraczek przy włączonym zapłonie, -powinny spryskać szybę
a wtryskiwacze można sprawdzić na oko i profesjonalnie, na oko: - wykręcasz jeden wtryskiwacz, odłączasz kabel środkowy od kopułki i kręcisz.wtryskiwacz powinien wytwarzać mgiełkę, o odpowiednim kształcie, a nie lać strumieniem. Problemem jest tu ustalenie kształtu tej mgiełki, ale z grubsza można założyć, ze jak jest mgiełka, a nie strumień to jest w miarę ok tak sprawdzasz po kolei wszystkie
Profesjonalnie robi się to na specjalnym stanowisku, które pozwala ustalić czy kształt wytarzanej mgiełki jest odpowiedni czy nie Tylko musisz znaleźć jakiś warsztat wyposażony w stanowisko do regulacji wtryskiwaczy i zanieść tam swoje
jeśli chodzi o płyny do czyszczenia to ktoś chyba testował, ale nie wiem jak to się skończyło.. szukaj twoim przyjacielem jest
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Niestety ciągle nie, mechanik z "komputerm" stwierdzilm ze i on nie wie co moze być i ze w tym modelu (R618) nie zawsze komputer wykryje.
Ja myślę że mechanik mial slaby komputer he he i musze znaleźć innego diagnostę. W każdym bądź razie ciągle jeszcze nic nie wiem.
Wśród znajomych przeważa opinia że to przepustnica i ze warto ja przeczyscic a ja nigdy czegos takiego nie robilem i kapke sie boje ze cos zepsuje a zwlaszcza ze tam podobno mozna cos przestawic co sprawi ze wogole nie będzie chcial jechac.
A czy pojawia się kontrolka "check engine" (taki żólty silniczek) kiedy Ci autko gaśnie?
Bo jeśli tak, to sam możesz zczytać błędy z kompa - było już opisane, chyba przez pitera34, jeśli się nie pojawia, to z kompa się nic nie wyczyta.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Niestety nie ... znaczy pojawia się jak mocno dam mu po garach, np jak przy wyprzedzaniu w okolicach 80km/h nie zredukuje biegu a dodaje mocno gaz to wtedy zapala sie ale przy normalniej jeździe to nie
Jak może samemu zczytac będy , jak podłaczyć komputer jaki program potrzebuje jakie kable i gdzie podpiąć
Jak mam to wszystko podłaczyc - Nie wiem gdyż nigdy tego nie robilem - znaczy sie jakiegoś laptopa mam podlaczyc do tego gniazdka czy jak i jesli tak to czym ...
NAPRAWDĘ W TYCH SPRAWACH JESTEM CIEMNY (zapewne nie tylko w tych) dlatego jesli mozna prosze o łopatologiczne --- z góry dziękuję.
Z drugiej strony Bogu dziękuję, że mój roverek jakoś sobie radzi i jeździ na samym gazie ... na razie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum