Wysłany: Sob Sie 25, 2007 13:31 [R216 GTi 1,6] Wymiana klocków hamulcowych
Czeka mnie wymiana klockow hamulcowych. Jako, że szkoda mi wydawać 50zł na robocizne w warsztacie, chciałbym zrobić to sam... Z tego co czytałem, to nie jest to trudne. Czy gdzieś znajdę jakiś manual co i jak?
Druga sprawa to wraz z samochodem dostałem komplet klocków na przód i tył... Są to jakieś no-name. O ile na tył to chyba nie ma większej różnicy co założe; to na przód warto założyć chyba coś lepszego (np. ATE).
Z przodu i z tyłu mam tarcze.
_________________ pozdrawiam
Leszek Kowalski
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 13:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 13:43
Proponuję ściągnąć Rave, dostępny tutaj:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#30
Co prawda jest po angielsku, ale na pewno pomoże w wielu kwestiach, m.in. w wymianie klocków. Ściągnięty plik jest obrazem płyty więc trzeba go nagrać na CD bądź utworzyć napęd wirtualny (bez wcześniejszego rozpakowania). W kwestii klocków nie mam doświadczenia więc nie pomogę niestety, ale jak wymiana nie sprawi Ci trudności to czemu nie spróbować z tymi, które masz w zapasie. Najwyżej wymienisz potem na lepsze . Zatem miłej lektury i bezproblemowej wymiany .
PS>Możesz również poszukać starszych postów na temat wymiany klocków, powinno się coś znaleźć.
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 14:19 Re: [R216 GTi 1,6] Wymiana klocków hamulcowych
kovalek napisał/a:
Czeka mnie wymiana klockow hamulcowych. Jako, że szkoda mi wydawać 50zł na robocizne w warsztacie, chciałbym zrobić to sam... Z tego co czytałem, to nie jest to trudne. Czy gdzieś znajdę jakiś manual co i jak?...
na stronie głównej naszego klubu masz manual dotyczący wymiany klocków w ROVERku serii 100 ... w 200 wymiana zarówno tarcz jak i klocków jest identyczna
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 14:23
No proszę, nawet manual na stronie jest. Ech, ileż to razy już mówione było, że trzeba na stronę zaglądać, nie tylko na forum. Musimy coś poprawić w kwestii częstszego korzystania z zasobów strony klubowej. A może uda się naszym specom jakoś to zintegrować?
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 20:28
No fakt, nie zajarzyłem tego , ale jak mówisz wymiana klocków to mniej więcej taka sama sprawa w przypadku większości modeli więc nie powinno być problemu. Zresztą ten manual z 100ki powinien wystarczająco pomóc
na stronie głównej naszego klubu masz manual dotyczący wymiany klocków w ROVERku serii 100 ... w 200 wymiana zarówno tarcz jak i klocków jest identyczna
Jest jeszcze na stronie klubowej artykulik o wymianie klocków w R200 bez ABS (kovalek, proponuję uzupełnić opis Roverka o informację o ABS - jest, czy nie ma? Pozwoli to w przyszłości na szybsze zdiagnozowanie ewentualnego problemu przez forumowiczów).
Kliknij tutaj: http://www.roverki.pl/article.php?sid=453
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum