Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 56 Skąd: Warszawa-Wesoła/Łódź
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 14:44
moim zdaniem 1000zl spokojnie wystarczy dla niewymagającego sluchacza..
popieram "sliwke" zero tub - lepiej włożyć skrzynkę na jakimś konkretnym głośniku 30cm
z muzyki jakiej sluchasz domyslam się że Bass ma dla ciebie znaczenie.. co prawda nie wiem ile jest miejsca na sprzet w R200 ale ja polecam roziwazanie takie..
-dobra jednostka sterujaca Pioneer lub alpine
-glosniki przod zestaw glosnikow 165mm (jak sie zmiesci) na zwrotnicy z tweeterami podlaczony pod radio
- do bagaznika skrzynia + wzmak 2 kanalowy i powinno smigac bez zarzutow
jesli obawiasz sie o stan akumulatora polecam tez montaz kondensatora 1F
- zaczynajac zabawe z audio nalezy pamietać o nie żałowaniu $ kable, które odgrywają bardzo dużą role.. przydało by się również wygłuszyć auto..
w razie jakiś pytań pisz..
pozdro
koni
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
popieram "sliwke" zero tub - lepiej włożyć skrzynkę na jakimś konkretnym głośniku 30cm
z muzyki jakiej sluchasz domyslam się że Bass ma dla ciebie znaczenie.. co prawda nie wiem ile jest miejsca na sprzet w R200 ale ja polecam roziwazanie takie..
Według mnie 25 starczy tylko w dobrej obudowie twój Roverek nie jest duży a oszczędność jest.
koni napisał/a:
-glosniki przod zestaw glosnikow 165mm (jak sie zmiesci) na zwrotnicy z tweeterami podlaczony pod radio
165mm spokojnie wejdą tylko nie zapomnij o wygłuszeniu drzwi i dystansach pod głośniki (chociaż bez dystansów też wejdą to dzwięk nie będzie zbyt dobry)
koni napisał/a:
- do bagaznika skrzynia + wzmak 2 kanalowy i powinno smigac bez zarzutow
Co do skrzyni się zgodzę ale jeśli mówisz o wzmacniaczu 2 kanałowym to wątpię aby jakiś wzmacniacz 2 kanałowy dał wtystarczającą moc dla 30 cm głośnika...
koni napisał/a:
jesli obawiasz sie o stan akumulatora polecam tez montaz kondensatora 1F
Niepotrzebny wydatek na kondensator lepiej włożyć więcej kaski na dobrej jakości kable RCA (kondensatory to się montuje do mocniejszych instalacji gdzie naprawde widać spadki energii)
koni napisał/a:
- zaczynajac zabawe z audio nalezy pamietać o nie żałowaniu $ kable, które odgrywają bardzo dużą role.. przydało by się również wygłuszyć auto..
Co do kabli:
-głośnikowe muszą być z miedzi beztlenowej dobrej jakości (ale nie ma sensu wydawać kasy na super markowe kable)
-RCA czyli od jednostki sterującej do wzmacniacza za to muszą być najlepsze na jakie cie stać
-zasilające gdzieś na innym temacie był poruszany temat kabli ogólnie więc poszukaj
Według mnie to będzie Ci ciężko zmieścić się w progu 1000 zł razem z dobrej jakości radiem
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 08:09
Moloch napisał/a:
Co do skrzyni się zgodzę ale jeśli mówisz o wzmacniaczu 2 kanałowym to wątpię aby jakiś wzmacniacz 2 kanałowy dał wtystarczającą moc dla 30 cm głośnika...
tu sie oczywiście nie zgodze, praktycznie każdy Markowy wzmacniacz da sobie rade z głośnikiem 30cm pod warunkiem oczywiscie ze nie bedzie to glosnik 2-cewkowy o jakiejs ogromnej mocy.. przy standardowym setup'ie nie bedzie problemow a kupno 4kanalowego to dopiero niepotrzebny wydatek..
Moloch napisał/a:
Niepotrzebny wydatek na kondensator lepiej włożyć więcej kaski na dobrej jakości kable RCA (kondensatory to się montuje do mocniejszych instalacji gdzie naprawde widać spadki energii)
zgadzam sie co do RCA - polecam markowy sprzet np. DLS, ale tak naprawde ważne jest żeby kable były ekranowane i puszczone w samochodzie jak najdalej od kabli zasilających(prądowych).. co do kondensatora to sie nie zgadzam,ze montuje się tylko do mocniejszych instalacji jest na ten temat wiele artykulow i nie bede sie o zaletach rozpisywal.. pewne jest, ze nie trzeba kupować Kondensatora w pierwszej kolejnosci..
Moloch napisał/a:
Według mnie to będzie Ci ciężko zmieścić się w progu 1000 zł razem z dobrej jakości radiem
na szczescie jest to twoja subiektywna opinia.. 1000zl to kupa kasy na zabawe z Car-audio oczywiscie biore tez pod uwage zakup czesci uzywanych..
Też takie mam (dostałem w prezencie ) grają całkiem ładnie ale za tą cenę można kupić lepszy sprzęt
koni napisał/a:
tu sie oczywiście nie zgodze, praktycznie każdy Markowy wzmacniacz da sobie rade z głośnikiem 30cm pod warunkiem oczywiscie ze nie bedzie to glosnik 2-cewkowy o jakiejs ogromnej mocy.. przy standardowym setup'ie nie bedzie problemow a kupno 4kanalowego to dopiero niepotrzebny wydatek..
Jak 2 kanałowy wzmacniacz napędzi Ci pierwszy lepszy głośnik niskotonowy jeżeli głośnik PowerBass'a 25cm ma 250W RMS'u a z jednego kanału wzmacniacz da góra 100W, kupuje się 4 kanałówki po to właśnie aby 2 kanały zmostkować (aby dały przynajmniej 200W RMS'u) i podłączyć do niskotonowego, a 2 kanały na przód
koni napisał/a:
na szczescie jest to twoja subiektywna opinia.. 1000zl to kupa kasy na zabawe z Car-audio oczywiscie biore tez pod uwage zakup czesci uzywanych..
Na zabawę z czym?? Chyba z wiejskim Car Audio...
Mówiąc dobre Car Audio miałem na myśli tylko i wyłącznie markowy sprzęt typu DLS, U-Dimension, PowerBass, Carpower, Signat, Orion, Hertz, Helix nowy bądź używany, nie chodzi mi o sprzęt typu Buszmen lub Alphard...
RadekAniol napisał/a:
teraz rzućcie jakieś propozycje konkretnego sprzętu!!!
A teraz komponenty które możesz wybrać:
Radio: według uznania Pionner, Alpine, JVC
Głośniki: PowerBass S-6C, Hertz ESK 165, DLS B6
Wzmacniacz: μ-Dimension μ-Jr. 2-370 (2 kanałówka dająca bardzo dużo mocy), μ-Dimension μ-Glow 4075, Carpower WANTED 4/320, bądź dla oszczędnych Carpower HPB-604
Skrzynia: PowerBass S10E + skrzynia zamknięta 20 litrów (mało miejsca zajmie i będzie ładny dźwięk)
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 13:57
Moloch napisał/a:
Jak 2 kanałowy wzmacniacz napędzi Ci pierwszy lepszy głośnik niskotonowy jeżeli głośnik PowerBass'a 25cm ma 250W RMS'u a z jednego kanału wzmacniacz da góra 100W, kupuje się 4 kanałówki po to właśnie aby 2 kanały zmostkować (aby dały przynajmniej 200W RMS'u) i podłączyć do niskotonowego, a 2 kanały na przód
no wlasnie o to chodzi 2 kanały napędzą głośnik - jak wcześniej pisałem zestaw przedni podłączamy pod radio więc nie potrzeba nam dodatkowych 2 kanałów
Moloch napisał/a:
Na zabawę z czym?? Chyba z wiejskim Car Audio...
moja odpowiedź może byc tylko taka
Moloch napisał/a:
Radio: według uznania Pionner,
Moloch napisał/a:
Kable: Zasilające: 20mm2 lub większe
czepiałeś się kondensatora a teraz wyskakujesz z takimi kablami w zupełności 10mm2 dobrej jakości wystarczą
Moloch napisał/a:
Mówiąc dobre Car Audio miałem na myśli tylko i wyłącznie markowy sprzęt typu DLS, U-Dimension, PowerBass, Carpower, Signat, Orion, Hertz, Helix nowy bądź używany, nie chodzi mi o sprzęt typu Buszmen lub Alphard...
nie jeden alphard by cię jeszcze zaskoczył.. nie ma co oceniać książki po okładce, a raczej sprzętu po obiegowych opiniach i stereotypach.
PS. ja się zmiescilem w trochę ponad 1000zl, ale jak wydajesz tysiaka to 100 w jedna czy w druga nie robi roznicy..
pozdrawiam
koni
ale te glosniczki niestety maja mniejsza moc RMS niz Lanzar wiec nie sadze zeby jednak byly lepsze.. jest to wersja typowo seryjnego naglosnienia - taka jest moja opinia
zgadzam sie ze PHONOCAR - to dobra firma, ale glosniki Y-line to wersja dla ubogich
pozdro
zgadzam sie ze PHONOCAR - to dobra firma, ale glosniki Y-line to wersja dla ubogich
Zapewne masz rację. Ja nie znam się tak dobrze na car audio jak ty.
Poprostu miałem okazję posłuchać jednych i drugich głośniczków i dla mnie nie było prawie różnicy. Powiem więcej z Phonacarów bas wydawał się "przyjemniejszy"
No i właśnie biorąc pod uwagę środki finansowe kolegi RadekAnioł to chyba byłby dobry wybór
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 21:25
marthinez napisał/a:
Zapewne masz rację. Ja nie znam się tak dobrze na car audio jak ty.
Poprostu miałem okazję posłuchać jednych i drugich głośniczków i dla mnie nie było prawie różnicy. Powiem więcej z Phonacarów bas wydawał się "przyjemniejszy"
No i właśnie biorąc pod uwagę środki finansowe kolegi RadekAnioł to chyba byłby dobry wybór
sorki, troche mnie poniosla fantazja ulańska.. zgadzam się, że to dobra propozycja..
tak na marginesie odsłuch różnych głośniczków jest jednak dość subiektywny.sporo czynników ma wpływ na nasze odczucia - instalacja elektryczna umieszczenie głośników, wygłuszenie auta, jednostka sterująca, gabaryty auta itd
ps. NIE JESTEM specjalistą Car-Audio raczej praktykiem- hobbystą...
pozdro
no wlasnie o to chodzi 2 kanały napędzą głośnik - jak wcześniej pisałem zestaw przedni podłączamy pod radio więc nie potrzeba nam dodatkowych 2 kanałów
Jeżeli zakupisz głośniki 16,5 mm to radio nie ma jak napędzić przednich głośników (moc radia to będzie około 15-17W)
koni napisał/a:
czepiałeś się kondensatora a teraz wyskakujesz z takimi kablami w zupełności 10mm2 dobrej jakości wystarczą
Im grubszy kabel tym lepiej a przy 10mm bez kondensatora będą spadki napięcia, lepiej kupić lepsze=grubsze kable niż bawić się z kondensatorem, napewno taniej wyjdzie
koni napisał/a:
nie jeden alphard by cię jeszcze zaskoczył.. nie ma co oceniać książki po okładce, a raczej sprzętu po obiegowych opiniach i stereotypach.
Słuchałem różnych głośników i tak naprawde to jedynie Buszmen robi cąłkiem przyzwoite niskotonowe...
koni napisał/a:
ale te glosniczki niestety maja mniejsza moc RMS niz Lanzar wiec nie sadze zeby jednak byly lepsze.. jest to wersja typowo seryjnego naglosnienia - taka jest moja opinia
Firma Lanzar to nie jest wcale dobra firma zaniża moce i ogólnie bardzo dobrego sprzętu nie robi. Praktycznie gdyby pomierzyć głośniki mogłoby się okazać, że Lanzar ma niższą moc...
Jeżeli zakupisz głośniki 16,5 mm to radio nie ma jak napędzić przednich głośników (moc radia to będzie około 15-17W)
Nie jestem specem od audio, ale o wydajnosci glosnika decyduje przedewszystkim jego moc, nie srednica membrany, a moc radia jest zalezne od jego samego.
Ja posiadam radio JVS KS-FX842RE o mocy 4X45W i napedzam nim 2X250W(glosniki eliptyczne 16X9), oraz zstaw glosnikow JBL GTO6507C 2X glosniki 16,5 cm + 2X twetery wraz ze zwrotnicami - producent podaje moc 70W RMS
Musze smialo powiedziec, ze nie brakuje mi ani jakosci, ani mocy wewnatrz auta.
Lepiej jest kupic radio z dobrym wzmacniaczem, niz bawic sie w dokladanie innego wzmacniacza. Wyjdzie taniej i lepiej jakosciowo
Nie jestem specem od audio, ale o wydajnosci glosnika decyduje przedewszystkim jego moc, nie srednica membrany, a moc radia jest zalezne od jego samego.
Ja posiadam radio JVS KS-FX842RE o mocy 4X45W i napedzam nim 2X250W(glosniki eliptyczne 16X9), oraz zstaw glosnikow JBL GTO6507C 2X glosniki 16,5 cm + 2X twetery wraz ze zwrotnicami - producent podaje moc 70W RMS
Lepiej jest kupic radio z dobrym wzmacniaczem, niz bawic sie w dokladanie innego wzmacniacza. Wyjdzie taniej i lepiej jakosciowo
No tak ale po średnicy membrany mniej więcej wiemy jaką głośnik ma moc w przybliżeniu
Twoje radio nie posiada mocy 4X45 tylko jakieś 4X15, 4X45 jest to moc maksymalna a tu liczy się RMS. Ja mam niby radio 4X50 i przy 1/3 skali głośniki zaczynają już pierdzieć z braku mocy, a mam te same głośniki co ty JBL GTO6507 ale bez jajek z tyłu samochodu.
Każda instalacja jest inna i jednej osobie może się podobać to co Ty masz a drugiej nie i dlatego dla Ciebie akurat taki zestaw jest dobry. Ale podłączyłbyś wzmacniacz to byś zobaczył różnicę
Najważniejsze jest zasilanie radia!!!
Ja w poprzednim samochodzie miałem z tym problem i rozwiązałem sposobem druciarskim
dwa przewody grubości 2,5mm z tego co pamiętam i bezpośrednio do akumulatora omijając skrzynkę z bezpiecznikami.
Efekt był taki, że nawet jeśli radio dałem na 5/6 skali to przy dobrych głośnikach grało bardzo ładnie i czysto.
Radio było Blaupunkta CD 4x40W i przy podłączeniu suba domowej roboty dudniło lepiej niż u moich kolegów kupowane suby ze sklepu + wzmacniacze.
Głośniki miałem podłączone kablami z odkurzacza - paranoja ale wszystko chodziło super
co do suba to miałem tam głośnik subwooferowy firmy Boshmann 200mm wtedy kosztował mnie 45zł z wysyłką w tym momencie tej samej firmy i o chyba tych samych parametrach kosztuje 120zł
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 19:45
ADAM1 napisał/a:
Jak to dobrze żyć w błogiej nie świadomości Ale najwazniejsze że Tobie się podoba
ADAM1 napisał/a:
wyjdzie taniej i taniej, no chyba że mowimy o wzmacholu FIRST tysiącpińcetosimset WATT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum