Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: wszystkie
Witam
w moim roverku 111SLi ostatnio zaczęło strasznie skrzypieć przednie zawieszenie...
co może być przyczyną?? jak pozbyć się denerwującego skrzypienia??
kiedyś czytałem że to tuleje skrzypią i że jedyna rada to wymiana, ew można nasmarować, ale pomaga na krótko... niestety nie mogę już znaleźć tego tekstu...
mógłby mi ktoś dokładnie opisać, co trzeba wymienić, ew nasmarować??
jeszcze dodatkowo z prawej strony coś stuka przy najechaniu nawet na niewielki dołek... początkowo myślałem że to nadkole, ale przykręciłem bo było luźne i jest dalej... raczej coś z wachaczem... jeśli to coś typowego co się zdarza proszę o pomoc... a jeśli nie wiadomo poprostu bo przycyzn może być wiele to może w tym tyg podjade na kanał i będę szukał...
szerokiej drogi
Łukasz
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 19:53, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 06:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli skrzypi ci przy skrecaniu to moga byc to sworznie. Zobacz czy masz na nich wyrobioną lub pęknieta gume. Jezeli tak i chcesz spr czy napewno sworzeń to możesz psiknąć smarem i powino przestać lecz sworzen wtedy jest i tak do wymiany. Lub zobaczec czy ma luzy to wejdz do kanału przyłuż palec do sworznia(tak gdzie sie kreci) a druga osoba niech pobuja samochodem, wtedy powino być wyczuwane luzy.
Witam
w moim roverku 111SLi ostatnio zaczęło strasznie skrzypieć przednie zawieszenie...
co może być przyczyną?? jak pozbyć się denerwującego skrzypienia??
kiedyś czytałem że to tuleje skrzypią i że jedyna rada to wymiana, ew można nasmarować, ale pomaga na krótko... niestety nie mogę już znaleźć tego tekstu...
W 99% są to sworznie kuliste górnego wahacza. Powód - koszyczek wykonany z tworzywa, w którym pracuje sworzeń się przetarł i kukla sworznia trze o wahacz. Koszt sworznia ok 35zł z QH lub ok 30zł z SIDEMu. Na rysunku to ten elemen oznaczony numerem 5.
jedyny minus to wymiana - bo trzeba wypuścic płyn aby wymienić te sworznie. Stukanie - obstawiałbym sworzeń dolengo wahacza bo on lubi sobie psotukac jak jest wyrobiony.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum