Wysłany: Sob Lis 17, 2007 14:35 [R416] Silnik nie pali
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
problem pokazał się wtedy gdy na rezerwie przyjechałem do domu. wyłączyłem auto i ok. na drugi dzień odpaliłem ale pochodziło 2,3 min i po dziwnych szarpnięciach silnika auto zgasło. po kilku godzinach kupiłem paliwo wlałem i dalej nie pali. Naładowałem akumulator, to samo. Sprawdziłem świece, były czarne przeczyściłem i dają iskrę ale autko dalej nie pali. Co może być tego powodem?, jak rozwiązać problem?.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Gru 31, 2010 00:19, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 17, 2007 14:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, przy opisanych objawach, to sprawdzić, czy paliwo jest podawane do cylindrów - np. odkręcajać na chwilę jeden wtryskiwacz, bo może zassało jakieś syfy z dna zbiornika - albo stanęła pompa albo zatkał się filtr albo same wtryskiwacze.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Jeśli tak, to albo pompa ma zjechane łopatki, albo się zapchała, albo przewód się zapchał - trzeba dostać się do pompy i sprawdzić (nie jestem pewny, ale w R400 to się chyba robi demontując siedzisko tylnego fotela).
Jeśli sama pompa będzie działać ok, to musisz przedmuchać przewód paliwowy.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Sob Lis 17, 2007 18:38
W R 400 trzeba zdemontować zbiornik paliwa , może zapchało się sitko przy pompie
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 156 Skąd: Osiek k/Oświęcimia
Wysłany: Sob Lis 17, 2007 23:49
Jeśli przed filtrem(od strony baku)nie podaje,to pompka szwankuje,albo jest przytkana.
Natomiast jeśli już na wylocie od filtra - to może ON jest winowajcą.
Poza tym w Bieruniu dość mocno przymroziło tej nocy.Jak miałeś trochę wody w paliwie,a jechałeś na totalnej rezerwie.........resztę sobie dopowiedz.
Tak jak mówi Przemo - trzeba wyjąć bak,żeby dojść do pompy.
_________________ Był Roverek....i jeszcze będzie !
W Audi mojego taty było tak, że po zapowietrzeniu układu paliwowego nie chciał odpalić, dopóki nie odkręciliśmy powrotu do baku i jego wylot z wtrysku (jednopunktowego) przytkaliśmy na czas odpalania, w SC 0,9 było to samo. Ale w Roverku to nie wiem, niemniej jednak może warto spróbować, roboty mało a może...
ale jak dojść do baku bo odkręciłem siedzenia i widzę blachę karoserii. Co dalej robić?.
Niestety w R400 nie jest tak łatwo, jak mi się zdawało.
przemo285 napisał, ze trzeba niestety zdjąć bak.
wykręciłem bak. odkręciłem pompkę i przeczyściłem ją, ale po zamontowaniu wszystkiego z powrotem,, dalej silnik nie palił. pojechałem kupić 10 litrów paliwa i wtedy silnik zaskoczył. Czyli okazuje się że musi pompka być zalana, tak mi się wydaje bo tylko wtedy wszystko było ok.
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 22:07
A mówiłem że paliwa nie ma , ale w końcu ile tego paliwa musiałeś nalać żeby odpalił?Coś tu nie gra
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 22:22
Przepraszam ale rozmawialiśmy wcześniej na ten temat przez telefon i taka była moja sugestia
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 156 Skąd: Osiek k/Oświęcimia
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 12:40
Cytat:
Przepraszam ale rozmawialiśmy wcześniej na ten temat przez telefon i taka była moja sugestia
Słusznie,jeśli to prawda,to Przemowi należy się "pomógł" a nie mnie.
Druga rzecz,jaka mi przyszła na myśl....Ja mam w swojej 45 włożoną pompkę - zamiennik i nie siedzi ona na tym samym poziomie,co oryginalna,więc muszę utrzymywać poziom zawsze powyżej kresek.Może u Ciebie jest tak samo?
_________________ Był Roverek....i jeszcze będzie !
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 18:12
Dokładnie miałem kiedyś to samo , zamontowałem pompę paliwa (sam wkład) i również miałem taki problem nie sięgała do dna.
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 18:22 ]
To był Włoski zamiennik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum